KNVB biedt voetballers tijdelijke oplossing tijdens ramadan

De KNVB heeft voetballers die meedoen met de ramadan een tijdelijke oplossing geboden. Moslims mogen dan tijdens eredivisiewedstrijden, of andere voetbalwedstrijden in de eerste en tweede divisie, kort de wedstrijd onderbreken. Dit gebeurt op het eerstvolgende beschikbare moment na zonsondergang.

Bijvoorbeeld als ze zware lichamelijke inspanning moeten leveren, zoals bij een wedstrijd. De scheidsrechter zal het duel dan kort stil leggen zodat voetballers die met de ramadan meedoen desgewenst snel wat kunnen eten en drinken.

In de vastenmaand, die vlak voor of in het vierde weekend van april eindigt, staan zeker drie speelrondes in de eredivisie op het programma. De KNVB heeft daarom de profclubs in Nederland een aantal richtlijnen meegedeeld, zodat iedereen op de hoogte is.

Voorafgaand aan de duels moeten scheidsrechters een tijdstip afspreken met de spelers voor de ‘natuurlijke pauze’, waarin spelers de mogelijkheid krijgen om iets te eten en drinken. Tot op heden kozen spelers vaak zelf een moment om naar de kant te gaan, tijdens een blessure of een wissel.

De KNVB volgt hiermee het voorbeeld van de Engelse Premier League. Tot op heden is dit de eerste keer dat deze regels officieel worden toegepast. Onder anderen Feyenoord-aanvoerder Orkun Kökcü en Excelsior-aanvoerder Redouan el Yaakoubi doen jaarlijks mee aan de ramadan.

Ook internationale sterren als Mohamed Salah (Liverpool), Riyad Mahrez (Manchester City) en N’Golo Kante (Chelsea) zijn moslim en doen mee aan de ramadan in de Engelse voetbalcompetitie.

Plaats een reactie