De EK-kwalificatie is klaar voor de start: Oranje maakt zich op voor twintig tickets

Bijna kan de kwalificatie voor het Europees kampioenschap niet spectaculairder begonnen worden. In een reprise van de vorige EK-finale treffen Italië en Engeland elkaar. En dan zijn er donderdag nog zeven andere wedstrijden op het programma in aanloop naar het eindtoernooi komende zomer in Duitsland.

De opzet voor de verdeling van de twintig tickets

De opzet van de kwalificatie is eenvoudig. In tien poules plaatsen de beste twee landen zich direct voor het Europees kampioenschap. Oranje is ingedeeld in Groep B, samen met Frankrijk, Griekenland, Ierland en Gibraltar. Het gastland Duitsland is al geplaatst, maar Rusland heeft vanwege de inval in Oekraïne geen deelname. Belarus doet wel gewoon mee aan de wedstrijden.

Aan het eind van de poulefase zullen er dus twintig landen hun ticket voor het EK hebben. De overige vier landen zien zich door de play-offs geplaatst. Welk team dit zijn, wordt bepaald aan de hand van de prestaties die landen geleverd hebben in de Nations League.

Oranje krijgt een vangnet bij de play-offs

Omdat Oranje als groepswinnaar in de Nations League geen tweede of eerste plaats in de EK-kwalificatiegroep weet te behalen, krijgt het als vangnet de play-offs. Ook Griekenland heeft dit voordeel. De groepsfase van Oranje eindigt op 23 november met een uitwedstrijd tegen Gibraltar. De Nations League Finals in Rotterdam en Enschede hebben daarbij geen invloed op de kwalificatie voor het EK.

Plaats een reactie