Europese voetbalclubs stemmen in met verhoogde compensatie voor internationale wedstrijden

Voetbalclubs uit heel Europa hebben ingestemd met een tegenprestatie voor het afstaan van hun spelers voor internationale toernooien en wedstrijden. De voornoemde overeenkomst tussen de wereldvoetbalbond FIFA en de ECA (European Clubs Association), de associatie van Europese voetbalclubs, werd bij de 29ste algemene vergadering van de ECA ondertekend. Deze loopt tot 2030.

Voor de FIFA betekende deze overeenkomst een stijging van het compensatiebedrag voor de clubs. Bij het WK van 2018 en 2022 bedroeg het totale compensatiebedrag 209 miljoen dollar. Bij het WK van 2026 en 2030 wordt dat met 70% verhoogd tot 355 miljoen dollar (329 miljoen euro). Dit bedrag komt waarschijnlijk ten goede aan meer clubs, aangezien vanaf 2024 er 48 landen deelnemen aan het WK in plaats van 32 landen.

Verschillende nieuwe toernooien en functies

De samenwerkingsovereenkomst bevat verschillende veranderingen en nieuwe toernooien. Zo wordt er vanaf 2025 een WK voor clubs gehouden met 32 clubs waarvan 12 uit Europa en wordt er een jaarlijks duel gehouden tussen de winnaar van de Europese Champions League en de winnaar van een intercontinentaal play-off-toernooi. Vanaf 2026 komt er een WK voor vrouwenclubteams.

“Met deze overeenkomst wordt de centrale rol van clubs in het wereldwijde voetbal erkend”, aldus ECA-voorzitter Nasser. “Dit is een belangrijke dag voor de toekomst van de stabiliteit in het voetbal op lange termijn. We zijn erg blij met de samenwerkingsovereenkomst met de FIFA.”, aldus voorzitter Gianni Infantino van de wereldvoetbalbond.

Plaats een reactie