Abramovitsj mogelijk geheime financier van Vitesse tijdens Chelsea-eigendom

Roman Abramovitsj, de voormalige eigenaar van Chelsea, zou in het geheim de Nederlandse voetbalclub Vitesse hebben gefinancierd tussen 2010 en 2016, volgens The Guardian. Gedurende deze periode was hij ook eigenaar van Chelsea, wat vanwege belangenverstrengeling verboden is.

In 2010 zou de Russische oligarch minimaal 117 miljoen euro hebben overgemaakt om de overname van de Arnhemse club door Merab Jordania te financieren.

Vitesse reageert op het artikel door te stellen dat de informatie waarop het artikel is gebaseerd nooit bij de club bekend is geweest. “De club heeft altijd volledig meegewerkt aan de door de KNVB ingestelde onderzoeken, die ook geen onrechtmatigheden aan het licht hebben gebracht”, aldus Vitesse.

Mysterie rond eigendomsstructuur

Sinds de overname van Vitesse in 2010 door de Georgische oud-voetballer Jordania is er veel onduidelijkheid over de eigendomsstructuur bij de Arnhemmers.

De KNVB deed in 2010 een eerste onderzoek naar de financieringsstromen. Vitesse werd door meerdere betrokkenen al vóór 2010 een “speelbal” van Chelsea genoemd. Jaarlijks ontfermde de Arnhemse club zich over een handvol spelers, die in Londen buiten de boot vielen.

Marco van Ginkel werd verkocht aan Chelsea, hoewel hij elders mogelijk meer had opgebracht. De technische staf van Vitesse stond regelmatig in contact met collega’s uit Londen.

De KNVB vond echter bij zowel Vitesse als Chelsea geen bewijzen voor een directe betrokkenheid van Abramovitsj en gaf toestemming voor de overname.

In oktober 2013 verkocht Jordania Vitesse aan de Russische miljardair Aleksandr Tsjigirinski.

‘Geen kampioen’

Na de verkoop deed oud-eigenaar Jordania een opvallende uitspraak. Hij beweerde dat inmenging vanuit Londen zover reikte dat de Arnhemmers geen kampioen mochten worden. Bij een eventueel kampioenschap zou Vitesse immers tegen Chelsea uit kunnen komen in de Champions League en dat zou tegen de regels van de UEFA zijn.

Ook Ted van Leeuwen, die in de tijd van Jordania als technisch directeur actief was, bevestigde dat Chelsea aan de touwtjes trok in Arnhem. “Of dat expliciet zo is uitgesproken, betwijfel ik ten zeerste. Maar Fred Rutten en ik kregen wel het gevoel dat het zo was”, zei hij destijds tegen de NOS.

In 2014 stelde de KNVB een nieuw onderzoek in. Dit naar aanleiding van een publicatie in Voetbal International, waarin op basis van gelekte e-mails werd aangetoond dat Chelsea inderdaad invloed had op Vitesse.

Plaats een reactie