Adrie Poldervaart zet volgende stap in herstelproces: ‘Ik zal volledig herstellen’

Adrie Poldervaart, trainer van De Graafschap, begint deze week aan een nieuwe fase in zijn herstelproces. Hij start een traject bij een fysio- en ergotherapeut om te herstellen van het Guillain-Barré syndroom, een spierziekte die leidt tot ernstige spierzwakte en zelfs verlamming.

Na vijf weken thuis te hebben gezeten, is Poldervaart optimistisch over zijn herstel: “Ik merk een opwaartse trend in mijn genezing.”

Met behulp van een rollator beweegt hij zich dagelijks door zijn huis. “Het lopen gaat steeds makkelijker. De pijn is grotendeels verdwenen, al is dat mede dankzij de medicatie die ik dagelijks inneem. Ik ervaar alleen nog wat tintelingen in mijn vingers en tenen, maar over het algemeen ben ik tevreden met mijn vooruitgang”, zegt hij in het radioprogramma Langs de Lijn En Omstreken.

Mentaal herstel

Naast de fysieke problemen moest de trainer ook mentaal herstellen. Zijn leven veranderde plotseling, maar hij liet zich niet uit het veld slaan. “Ik heb tegen mijn naasten gezegd dat ik het erger voor hen vind dan voor mezelf. Mijn vrouw, kinderen en moeder maakten zich zorgen, maar ik heb al snel de knop omgezet en mezelf gemotiveerd om te herstellen.”

Stilzitten is niets voor de trainer. Hij kan niet wachten om te beginnen met zijn revalidatie en neemt het initiatief. “Ik zit dagelijks een halfuur op de hometrainer, ga twee keer per dag met de rollator naar buiten voor een wandeling en doe daarnaast verschillende oefeningen om mobiel te blijven. Ik probeer zoveel mogelijk voorwaarden te scheppen voor een goed herstel.”

Poldervaart, die voorheen fysiotherapeut was, is ervan overtuigd dat hij weer de oude zal worden. “Vanaf dag één heb ik tegen mezelf gezegd dat ik volledig zal herstellen. Anderen met deze ziekte zijn vaak veel slechter af dan ik. Sommigen belanden zelfs op de IC met ernstige verlammingen. Ongeveer de helft van de mensen met deze ziekte geneest volledig en ik zal ervoor zorgen dat ik bij die helft hoor.”

Liefde voor voetbal

Naast zijn vastberadenheid houdt ook zijn passie voor voetbal hem op de been. “Voetbal is mijn passie. Hoewel ik niet langer de leiding heb bij De Graafschap, ontvang ik nog steeds analyses van mijn assistenten. Zij houden me op de hoogte van wat er gebeurt binnen de club en dat helpt me om gemotiveerd te blijven.”

Plaats een reactie