Indonesië verliest organisatie jeugd-WK voetbal na stadionramp en politieke onrust

De organisatie van het WK voetbal voor spelers onder 20 jaar is door de FIFA weggehaald bij Indonesië. De wereldvoetbalbond geeft als reden “de huidige omstandigheden”. Het evenement zou over minder dan twee maanden van start gaan, maar het is nu onduidelijk hoe en waar dit zal plaatsvinden.

De beslissing van de FIFA zou verband houden met de protesten tegen de deelname van Israël aan het jeugd-WK. De loting werd afgelopen dinsdag geannuleerd vanwege hevige protesten. In de hoofdstad Jakarta waren demonstranten te zien met Indonesische en Palestijnse vlaggen. Ook op andere plaatsen in Indonesië werd onvrede geuit.

Ondersteuning voor Palestijnen

Indonesië, het land met de grootste moslimbevolking ter wereld, kent veel sympathie voor de Palestijnen in het langdurige conflict met Israël. De FIFA noemt de protesten niet specifiek als reden voor hun besluit, maar verwijst naar “de tragedie die plaatsvond in oktober 2022”, doelend op de stadionramp op Java eind vorig jaar.

Bij ongeregeldheden na een wedstrijd tussen de clubs Arema FC en Persebaya Surabaya kwamen minstens 135 mensen om het leven, waaronder 40 kinderen. De meeste slachtoffers stierven door verdrukking toen ze het stadion probeerden te verlaten nadat de politie traangas had ingezet. De lokale politiechef gaf toe dat er fouten waren gemaakt tijdens het politieoptreden.

Argentinië als mogelijke vervanger

Het jeugd-WK zal plaatsvinden van 20 mei tot en met 11 juni. Deze data blijven voorlopig onveranderd. De FIFA hoopt snel een nieuw gastland te kunnen aankondigen.

Argentinië, dat zich niet heeft gekwalificeerd voor het toernooi, zou zich al kandidaat hebben gesteld om de organisatie over te nemen. Hierdoor zou het land alsnog kunnen deelnemen als gastland via een omweg.

Plaats een reactie