Oranje boekt moeizame overwinning op Gibraltar, chagrijn blijft

Oranje staat weer boven Gibraltar in EK-kwalificatiegroep B, maar dat is dan ook het enige positieve. Het verwachte doelpuntenfestijn op de 86ste verjaardag van De Kuip bleef uit, met slechts drie doelpunten: 3-0.

Het was geen eerherstel na de nederlaag tegen Frankrijk. De klap van vrijdag was te groot en het niveau van de tegenstander, de nummer 200 op de FIFA-ranglijst, te laag. Het doel was om veel doelpunten te maken om het chagrijn te verminderen.

Mats Wieffer was tegen Frankrijk niet fit genoeg om te starten, maar kreeg tegen Gibraltar een kans als centrale middenvelder. “Hij heeft indruk gemaakt, absoluut”, aldus bondscoach Ronald Koeman. “Anders start hij niet.”

Het was een bijzondere avond voor RKSV NEO uit Borne, met twee spelers uit de jeugdopleiding in de basis van het Nederlands elftal tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd: naast Wieffer ook spits Wout Weghorst.

Wieffer kreeg van Koeman een belangrijke taak in het team, als schakel in de opbouw van achteruit. De debutant had vaker de bal dan anderen en deed daar soms nuttige dingen mee, maar was ook regelmatig onzuiver in de passing.

Depay opent de score

Koeman had met Xavi Simons en Steven Berghuis op de vleugels en Memphis Depay en Georginio Wijnaldum als aanvallende middenvelders genoeg aanvallend vermogen opgesteld. Toch kwam het niet tot sprankelend aanvalsspel en veel kansen tegen de verdedigend ingestelde tegenstander.

Het spel was voorspelbaar en de voorzetten vanaf de flanken waren niet zuiver genoeg. In de 23ste minuut kwam er wel een goede voorzet van rechtsback Denzel Dumfries en scoorde Depay zijn 44ste doelpunt voor het Nederlands elftal (1-0).

Een schot van Wieffer ging net naast, Wijnaldum kopte in de handen van keeper Dayle Coleing en volleerde ruim over, en Weghorst tikte de bal net naast. De ruststand was slechts 1-0, net als bij de eerste confrontatie met Gibraltar op 30 maart 2021. Toen eindigde het in 7-0.

Met Cody Gakpo en Donyell Malen voor Wijnaldum en Berghuis bracht Koeman in de tweede helft nieuwe impulsen op de vleugels. Simons verhuisde naar het middenveld. Dit zorgde voor meer dreiging voor het doel van Gibraltar en een snelle goal.

Aké scoort tweemaal

Dumfries, die eerder al de assist gaf voor Depay’s goal, zorgde opnieuw voor een goede voorzet. Ditmaal was het Nathan Aké die de bal binnenkopte (2-0). Kort daarna scoorde Aké opnieuw, ditmaal uit een hoekschop van Depay (3-0).

De 3-0 overwinning was niet genoeg om het chagrijn rond Koemans Oranje volledig weg te nemen. Het team zal zich moeten herpakken en beter moeten presteren in de komende wedstrijden om het vertrouwen van de fans terug te winnen.

Plaats een reactie