Politieke onrust bedreigt Indonesische organisatie jeugd-WK voetbal

Slechts drie maanden na het controversiële wereldkampioenschap in Qatar is er opnieuw een conflict ontstaan tussen voetbal en politiek. Indonesië loopt het risico de organisatie van het WK onder 20 te verliezen.

Dit is het toernooi dat in 2005 in Nederland plaatsvond, waar de jonge Lionel Messi met Argentinië de harten stal en zijn eerste internationale prijs won.

Waar en hoe?

De editie van 2023 zou over iets minder dan twee maanden van start moeten gaan, maar de grote vraag is nu waar en hoe? Door de toenemende politieke druk kan de loting voor het evenement aanstaande vrijdag op Bali niet doorgaan.

De problemen begonnen toen gouverneur Wayan Koster aankondigde dat hij het deelnemende team van Israël niet wilde huisvesten op het eiland. Zijn collega Ganjar Pranowo van Midden-Java volgde dit voorbeeld. Mensen gingen massaal de straat op om te protesteren tegen de Israëlische deelname.

Pranowo is ook de grote favoriet bij de presidentsverkiezingen van volgend jaar. Als lid van de Indonesische Democratische Partij van Strijd handelt hij in de geest van Soekarno, die Palestina steunde in het Israëlisch-Palestijns conflict.

Terug naar het voetbal. Het toernooi zou eigenlijk twee jaar geleden plaatsvinden, met Nederland als een van de gekwalificeerde landen. Echter, de coronapandemie zorgde voor uitstel. In een nieuwe kwalificatiecyclus slaagde Oranje er niet in om zich opnieuw te kwalificeren.

Israël wist echter wel voor het eerst in de geschiedenis een ticket te bemachtigen.

Vanwege politieke spanningen neemt Israël met zijn nationale teams meestal deel aan de sterke Europese kwalificatiezone, met slechts af en toe succes. In 1970 werd het grote WK bereikt, maar dat was via Azië en Oceanië. Noord-Korea trok zich destijds terug voor de wedstrijden tegen Israël.

En nu is er opnieuw zo’n zeldzaam hoogtepunt voor Israël, terwijl Indonesië meer dan ooit verlangt naar zijn eigen primeur.

Stadionramp

De FIFA besloot de organisatie van het geannuleerde WK door te schuiven en Indonesië de editie van 2023 toe te kennen. Dit gebeurde nog voordat een grote stadionramp in oktober 2022 het imago van het land ernstig schaadde, waarna de twijfels over een groot voetbaltoernooi in het Aziatische land al toenamen. Zal deze kwestie rond Israël de doorslaggevende factor zijn?

Indonesië loopt ook het risico op een schorsing als het vasthoudt aan zijn standpunt om Israël te weren.

Sport en politiek zouden gescheiden moeten blijven, maar in dit geval lijkt het erop dat de twee onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De toekomst van het jeugd-WK in Indonesië blijft onzeker.

Plaats een reactie