Schotland verrast Spanje, Kroatië verslaat Turkije in EK-kwalificatiewedstrijden

Tijdens een avond met zes EK-kwalificatiewedstrijden sprongen vooral de resultaten in het Schotse Glasgow en het Turkse Busra in het oog. Schotland wist Spanje met 2-0 te verslaan, terwijl Kroatië op bezoek bij Turkije eveneens met 2-0 te sterk bleek te zijn.

De overwinning zorgt ervoor dat Schotland aan kop gaat in groep A, met zes punten uit twee wedstrijden. Spanje staat op de tweede plaats. In groep D neemt Kroatië de tweede positie in boven Turkije, terwijl Wales de eerste plaats inneemt na een 1-0 thuisoverwinning op Letland.

Strijdende Schotten

De confrontatie tussen Schotland en Spanje leek voor de rust soms meer op rugby dan op voetbal. Aangemoedigd door zo’n 50.000 Schotse fans was het thuispubliek in Glasgow vastbesloten om elk duel volledig aan te gaan. Het was een constante strijd, waar de Spanjaarden moeite mee hadden.

Spanje, dat bekendstaat om zijn verzorgde positiespel, wist wel kansen te creëren, maar stuitte steeds op de Schotse verdediging. Scott McTominay zette de Schotten al na zeven minuten op voorsprong met de 1-0. Hoewel Spanje het merendeel van de tijd balbezit had, wisten ze niet veel meer kansen te creëren dan de Schotten.

Op basis van strijd en vechtlust wist Schotland af en toe ver op de helft van Spanje te komen, waar het vervolgens weer de strijd aanging. Dit resulteerde kort na rust in de 2-0, opnieuw gescoord door McTominay, zijn vierde doelpunt in twee wedstrijden.

Spanje bleef aanvallen en bracht zelfs Barcelona-ster Pedri in, maar dankzij heroïsch Schots verdedigingswerk leidde dit tot niets. Behalve een historische overwinning van Schotland op Spanje.

Ook Turkije beleefde op eigen bodem een pijnlijke avond. Tegen Kroatië, de nummer drie van het afgelopen WK en finalist in de Nations League, hadden de Turken in de beginfase de grootste en enige kansen. Toch kwam Kroatië op voorsprong toen Mateo Kovacic na een scrimmage de bal voor zijn voeten kreeg.

Na ruim een half uur moest AC Milan-ster en aanvoerder Hakan Calhanoglu geblesseerd naar de kant, waardoor de moed bij de Turken verder wegzakte.

Kovacic opnieuw trefzeker

Calhanoglu’s vervanger, Ismail Yuksek, verloor enkele minuten later de bal op het middenveld, waarna de Kroaten snel konden counteren. De Turkse doelman Mert Gonuk redde in eerste instantie nog goed, maar was te laat bij de alerte Kovacic, die in de rebound zijn tweede doelpunt van de avond scoorde.

Plaats een reactie