Sjachtar Donetsk dient klacht in bij Europese Commissie over FIFA’s handelen

De Oekraïense voetbalclub Sjachtar Donetsk heeft een klacht ingediend bij de Europese Commissie over de handelswijze van de FIFA na de Russische inval in Oekraïne. Volgens de club zijn ze 40 miljoen euro aan transfergelden en andere inkomsten misgelopen door de regelgeving van de wereldvoetbalbond.

Na het uitbreken van de oorlog besloot de FIFA dat buitenlandse voetballers uit Oekraïne en Rusland mochten vertrekken. Aanvankelijk werden de contracten van buitenlandse spelers en coaches opgeschort tot 30 juni vorig jaar, maar later kregen buitenlanders de mogelijkheid om hun contracten eenzijdig op te zeggen tot 30 juni komend jaar, als er geen overeenstemming met de club is bereikt.

Vertrek van Brazilianen

Sinds de invasie in februari vorig jaar verloor Sjachtar onder andere de Braziliaanse spelers David Neres (die naar Benfica vertrok), Tete (Olympique Lyon) en Dentinho (Besiktas). De club probeerde tevergeefs de 40 miljoen euro te verhalen op de FIFA, die stelde dat de maatregelen een onvermijdelijk gevolg waren van de situatie in Oekraïne.

De Oekraïense club stapte ook naar het CAS (internationale sporttribunaal), maar het sporttribunaal bevestigde de regels van de FIFA. Zonder veel van de buitenlandse sterren werd Sjachtar eerder deze maand uitgeschakeld in de Europa League door Feyenoord. De 7-1 nederlaag in Rotterdam werd de club fataal na de 1-1 in de ’thuiswedstrijd’ in Polen.

Plaats een reactie