Spakenburg bouwt extra tribunes voor bekerduel met PSV: ‘Een flinke klus’

SV Spakenburg, de zaterdagamateurclub, is druk bezig met de laatste voorbereidingen voor de halve finale van het KNVB-bekertoernooi tegen eredivisionist PSV. Twee extra tribunes, extra verlichting en doellijntechnologie worden geïnstalleerd, evenals een plek voor het VAR-scherm langs het voetbalveld.

“Het is inderdaad een flinke klus,” zegt Gert, een van de tribunebouwers, bij RTV Utrecht.

Hoewel het een grote onderneming is, relativeert Gert zijn werk. Hij merkt op dat ze dit niet voor het eerst doen, aangezien er ook extra tribunes worden geplaatst voor de drukbezochte streekderby tegen IJsselmeervogels. “Het is een routineklusje,” zegt hij nuchter.

De spanning neemt toe op sportpark de Westmaat in Spakenburg. Woensdagavond werd met veel moeite een zeil over een deel van de net opgebouwde, extra tribune getrokken. Het geraamte van de tijdelijke tribune staat al: de palen zijn geplaatst, de stoelen zijn bevestigd op de bovenste rij en nu is het dak aan de beurt.

In slechts twee dagen tijd worden er twee extra tribunes gebouwd: één achter het doel aan de zuidkant van het veld en een kleinere voor de kantine. Dit zorgt ervoor dat zoveel mogelijk mensen de halve finale kunnen bijwonen. Met de extra tribunes is een capaciteit van achtduizend mensen mogelijk. Bij de wedstrijd mogen maximaal zesduizend mensen aanwezig zijn, waaronder 300 PSV-supporters.

Geen klus voor mensen met hoogtevrees

Aan de andere kant van het voetbalveld worden extra lampen geïnstalleerd. Deze zijn nodig voor de tv-registratie. Aan de bestaande lichtmasten worden per stuk drie extra lampen bevestigd. Volgens een van de technici, die met kabels en een tuigje naar de top van een van de masten is geklommen, is dit geen klus voor mensen met hoogtevrees.

Naast de extra tribunes en verlichting zijn er nog meer aanpassingen nodig. De KNVB eist dat het stadion aan bepaalde voorwaarden voldoet. Zo worden er buitenspelcamera’s geïnstalleerd bij de 16-meterlijn.

Er moet ook een geschikte locatie worden gevonden, dicht bij het veld, waar de scheidsrechter het VAR-scherm kan bekijken. Over de VAR gesproken, de beelden worden zoals gewoonlijk beoordeeld bij de KNVB in Zeist. Echter, tussen sportpark de Westmaat in Spakenburg en Zeist is er geen ‘vaste’ verbinding, zoals die er wel is bij de eredivisieclubs. Daarom zorgt de KNVB ervoor dat er een bus naar Spakenburg komt, met alle benodigde apparatuur, zodat de videoscheidsrechter de wedstrijd kan volgen.

Plaats een reactie