“Het blijkt dat niet iedereen even vrij is.” Voetballer Redouan El Yaakoubi trekt deze conclusie na een week waarin hij zijn aanvoerdersband bij Excelsior verloor, omdat hij niet wilde deelnemen aan de OneLove-campagne van de KNVB.
“In die campagne pleiten we ervoor dat iedereen mag zijn wie hij is en keuzes mag maken zoals hij dat zelf wil, maar als ik van die vrijheden gebruik wil maken, dan hoor ik er blijkbaar niet bij en gelden die vrijheden niet meer.”
Arbitraire beslissingen en selectieve verontwaardiging
El Yaakoubi legt zijn standpunt uit op het YouTube-kanaal van Salaheddine Benchikhi. In een gesprek van twintig minuten uit hij de nodige kritiek.
Hij beschuldigt de KNVB en de spelersvakbond van willekeur, verwijt Excelsior een gebrek aan communicatie en vindt dat de media zich schuldig maken aan selectieve verontwaardiging.
“In Nederland zijn we nogal selectief in waar we ons voor inzetten”, zegt El Yaakoubi over de – naar zijn mening – willekeur van de KNVB en spelersvakbond VVCS.
“We dragen wél een speciale aanvoerdersband vanwege Oekraïne, maar over al die andere oorlogen die overal in de wereld gaande zijn hoor ik vrij weinig. Alsof die vormen van geweld minder belangrijk zijn. Dat irriteert me.”
Deze constatering, samen met religieuze overwegingen, heeft El Yaakoubi doen besluiten om de OneLove-aanvoerdersband niet te dragen. “Het is ook een vorm van vrijheid om die keuze te maken.”
“Dat betekent niet dat ik tegen die groepering (de lhbti-gemeenschap, red.) ben, maar ik ben ook niet vóór die groepering. Ik voelde me niet geroepen om ambassadeur of uithangbord te zijn.”
Andere aanvoerders
De uitleg dat de campagne een breder doel dient dan alleen de steun aan lhbti-personen, overtuigt El Yaakoubi niet. “OneLove is naar mijn gevoel opgericht voor die gemeenschap. Als je ‘regenboog’ intikt op Google, zie je hetzelfde.”
“Ik weet ook dat er meer aanvoerders zijn die de band liever niet dragen, maar die zijn bang voor de kritiek. Of ze zijn niet mondig genoeg om publiekelijk uit te leggen waarom ze het niet willen.”
El Yaakoubi besloot daarom een aanvoerdersband te dragen met het woord ‘respect’ erop. “Zo heb ik dat met de club afgesproken, dat ik de boodschap op mijn eigen manier zou uitdragen. Het was dus duidelijk dat ik niets met die OneLove-actie te maken wilde hebben.”
Spandoek
De 27-jarige verdediger weigerde dan ook om kort