AZ lijdt opnieuw puntenverlies in strijd om tweede plaats, ditmaal tegen Heerenveen

Na een veelbelovende start in de titelrace, lijkt AZ hun droomseizoen in slechts enkele wedstrijden te vergooien. In de wedstrijd tegen sc Heerenveen werd voor de tweede keer op rij puntenverlies geleden, met een 1-1 gelijkspel als resultaat.

Hierdoor lijken Ajax en PSV de belangrijkste kanshebbers te worden voor de tweede plaats en het voorrondeticket voor de Champions League, beide overigens ver achter koploper Feyenoord.

AZ staat nog steeds op de derde plaats, maar met een wedstrijd meer gespeeld. Dit is voornamelijk te danken aan de jonge spelers bij de Alkmaarders. Uiteindelijk was het een inzet van Mexx Meerdink die, na tussenkomst van de VAR, net over de lijn bleek te zijn geweest en zo de gelijkmaker opleverde.

Het leek er lange tijd niet op dat AZ de vroege achterstand nog kon goedmaken. Na een dribbel van Osame Sahraoui gleed Sydney van Hooijdonk de 0-1 binnen, eenvoudig ontsnapt aan de aandacht van zijn directe bewaker Sam Beukema.

De magie leek even verdwenen uit het spel van AZ. De onstuitbare Jesper Karlsson veranderde plotseling in een gewone sterveling toen hij een gekregen penalty – de overtreding van doelman Xavier Mous op Sven Mijnans was volstrekt overbodig, op een ongevaarlijke plek – niet wist te benutten.

Mous herstelde zijn fout door met hulp van de lat te redden. Dit was niet de eerste keer dat hij de Friezen op de been hield, want ook Vangelis Pavlidis werd twee keer – na tweemaal knap werk van Jens Odgaard – van de gelijkmaker afgehouden.

Het was zo’n dag dat het niet lukte bij AZ, met vlak voor rust ook nog een kopbal van Beukema tegen de paal. Aan de andere kant hield de verdediger met een cruciale redding op de lijn wel Van Hooijdonk van zijn tweede doelpunt af.

Trainer Pascal Jansen kon het niet langer aanzien en wisselde moedig zijn volledige voorhoede. De gevestigde namen Odgaard, Pavlidis en Karlsson moesten plaatsmaken, waarna de jeugd het mocht laten zien.

Mayckel Lahdo stuitte na een goede actie op Mous, maar in de rebound was het Meerdink die via Mous de gelijkmaker scoorde. Het duurde even voordat hij zijn eerste eredivisiedoelpunt mocht vieren, want in eerste instantie werd niet waargenomen dat de bal over de lijn was geweest.

Een smet op de middag was dat de wedstrijd kortstondig moest worden onderbroken vanwege Fries vuurwerk op het veld, hoewel Heerenveen op koers blijft voor de Europese play-offs.

Plaats een reactie