Tuchel meteen onder druk bij Bayern München: ‘Het was nu of nooit voor de club’

Net aangesteld, nauwelijks kunnen trainen vanwege de interlandperiode, maar direct vol gas. Voor Thomas Tuchel breekt bij Bayern München een cruciale periode aan. “Hij is meer dan alleen een goede trainer.”

Vrijdag, voor de belangrijke wedstrijd tegen zijn voormalige club Borussia Dortmund, beschrijft Tuchel de rollercoaster waarin hij zich sinds vorige week bevindt als “work, eat, sleep, repeat”. Op dinsdag wordt hij verrast door een telefoontje uit München en de rest is inmiddels geschiedenis. Na het ontslag van Julian Nagelsmann moet Tuchel Bayern aan felbegeerde prijzen helpen.

Het moment was daar

“Als Tuchel niet beschikbaar was geweest, dan was Nagelsmann nu nog trainer van Bayern. Daar ben ik heilig van overtuigd”, zegt Kerry Hau. Hij volgt de club op de voet namens het Duitse Sport1 en weet hoe het er aan toegaat in de top van het voetbal.

“Het was nu of nooit voor Bayern. In 2018 was er ook al interesse, maar toen koos Tuchel voor Paris Saint-Germain, dat doortastender was. Bayern wilde niet nogmaals achter het net vissen, al vind ik wel dat de manier waarop Nagelsmann aan de kant is gezet, niet de schoonheidsprijs verdient.”

Onder Nagelsmanns leiding blijkt Bayern met name in de Bundesliga soms kwetsbaar. “Er valt dit seizoen geen peil te trekken op de prestaties. Tien van de 25 competitiewedstrijden werden niet gewonnen. Dat wordt hier simpelweg niet geaccepteerd. Daarom heeft de clubleiding ook ingegrepen”, aldus Hau.

Uitdagend begin

Ondanks de positieve momenten, vooral in de Champions League, moet Nagelsmann het veld ruimen. Zijn opvolger Tuchel, die zijn voorganger in Augsburg ooit enthousiast maakte voor het trainersvak, krijgt nu in korte tijd veel te verwerken: de topper tegen Borussia Dortmund, dinsdag SC Freiburg in de Duitse beker en later deze maand twee keer Manchester City.

“De eerste indrukken van Tuchel zijn positief”, merkt Hau op. “Hij zoekt veel het gesprek met spelers en weet wat hem te doen staat: iedereen voor zich winnen en meekrijgen in zijn ideeën. Bij Chelsea stapte Tuchel eerder ook tussentijds in en won hij de Champions League. Daar aast hij bij Bayern ook op.”

In München ligt de lat bijzonder hoog, zoals ook Nagelsmann heeft ervaren. Tuchel heeft volgens Hau een voordeel. “Hij heeft op topniveau bewezen met vedettes als Pierre-Emerick Aubameyang, Neymar en Kylian Mbappé om te kunnen gaan. Iedereen die met Tuchel heeft gewerkt de afgelopen jaren, is lovend over hem.”

Plaats een reactie