Van Hanegem’s fictieve overstap naar Circus Boltini: de 1 april-grap van een halve eeuw geleden

Zelfs na vijftig jaar kan Theo Reitsma, de inmiddels 80-jarige voetbalcommentator, nog steeds lachen om die bewuste gebeurtenis. “Ik herinner me dat voorval nog goed…”, zegt hij.

“We hadden verzonnen dat hij een contract had getekend bij Circus Boltini. Hij zou, geloof ik, kromme ballen gaan geven. In ieder geval iets typisch voor ‘De Kromme’. Maar dat kan natuurlijk nooit in een circus.”

Met zijn kalme, rustgevende stem heeft Reitsma talloze WK- en EK-finales verslagen. Zo was hij een van de weinigen die zag hoe Diego Maradona tijdens het WK van 1986 met de hand scoorde tegen Engeland, om later in diezelfde wedstrijd door dezelfde speler betoverd te worden: “Ohohoh, alle twijfel is weg. Dit is de beste speler van het wereldkampioenschap.”

Twee jaar later zag hij het Nederlands elftal (“dit is een goed stel hoor”) feestvieren na de gewonnen EK-finale tegen de Sovjet-Unie. De wondergoal van Marco van Basten staat nog steeds in ieders geheugen gegrift met de woorden: “Wat een goal, wat een goal, wat een weergaloos doelpunt!

‘Focussen op het circus’

Reitsma begon in december 1969 als 27-jarige redacteur bij Studio Sport in Hilversum. “In die tijd werkte ik samen met regisseur Henny Budie. Henny en ik konden het goed met elkaar vinden. En daar hoorden ook wel grappen en grollen bij. In dit geval hadden we een 1 april-grap bedacht waarbij Willem van Hanegem zou stoppen met voetballen.”

“We hebben hem benaderd en Willem vond het wel een leuke grap. Hij speelde er helemaal in mee. Hij had genoeg van het voetbal, zei hij in een interview. En hij zou zich volledig gaan focussen op Circus Boltini.”

De grap kwam op televisie en zorgde meteen voor opschudding in Rotterdam-Zuid en omgeving. Supporters waren boos op Van Hanegem, net als Feyenoord-manager Guus Brox.

Tot Van Hanegem zich op maandag weer gewoon meldde bij De Kuip voor de training van Feyenoord. De Kromme sprak later van een geslaagde grap.

Gouden Loeres

De grap van het Studio Sport-duo was meer dan geslaagd. Later ontvingen Budie en Reitsma zelfs een prijs voor de beste 1 aprilgrap van het jaar. Die Gouden Loeres, het geesteskind van de Zandvoortse kunstenaar Edo van Tetterode, was op zich ook weer een grap.

In 1962 liet Van Tetterode namelijk een levensgroot standbeeld aanspoelen op het strand van Zandvoort. Het kostte niet veel moeite om de gelijkenis met de beelden op Paaseiland, voor de kust van Chili, te herkennen.

En toen een Scandinavische deskundige – een v…

Plaats een reactie