Ajax loopt opnieuw averij op in titelstrijd na gelijkspel tegen Go Ahead Eagles

Ajax heeft opnieuw een flinke tegenslag te verwerken gekregen in de strijd om het kampioenschap. In een uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles kwamen de Amsterdammers niet verder dan een 0-0 gelijkspel. Hierdoor kan Feyenoord, de huidige koploper, het gat later vandaag uitbreiden tot acht punten.

Coach John Heitinga zorgde voor een verrassing door Youri Baas als linksback in de basisopstelling te plaatsen. Dit betekende zijn eerste basisplaats in de Eredivisie voor Ajax. Owen Wijndal moest hierdoor plaatsmaken, aangezien Heitinga nog niet overtuigd is van zijn kwaliteiten.

Brian Brobbey kreeg ook een kans in de basis, waardoor Dusan Tadic weer naar de linkerkant verhuisde. Mohammed Kudus maakte de aanval compleet, aangezien Steven Bergwijn niet fit genoeg werd geacht om een hele wedstrijd te spelen.

In de beginfase kreeg Ajax de eerste kans, maar het schot van Davy Klaassen ging via Jay Idzes naast het doel. Go Ahead Eagles, dat sinds de promotie in 2021 drie wedstrijden ongeslagen is tegen Ajax, had na een kwartier de score kunnen openen.

Een fout van Ajax op het middenveld leidde bijna tot een tegendoelpunt door Finn Stokkers, die werd aangespeeld door Isac Lidberg. Doelman Gerónimo Rulli voorkwam echter een treffer en zag de rebound van Philippe Rommens naast gaan.

Mogelijkheden voor Brobbey

Brobbey liet vervolgens van zich horen. Eerst schoot hij met links via doelman Jeffrey de Lange over het doel. Enkele minuten later redde De Lange opnieuw op een poging van Brobbey uit de draai. Go Ahead Eagles slaagde er hierbij niet in om de passlijn naar de spits af te dekken.

Na ruim een halfuur leek Ajax alsnog op voorsprong te komen. Kudus kopte raak op aangeven van Steven Berghuis, maar het doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel. Het was een zeer nipte beslissing, maar na controle van de VAR bleef het oordeel van de scheidsrechter staan.

Go Ahead Eagles liet zich daarna opnieuw gelden en verzuimde vlak voor rust om een 2-tegen-1-situatie uit te spelen. Bobby Adekanye slaagde er niet in om Stokkers in stelling te brengen, waarna Edson Álvarez de aanval van de thuisploeg onschadelijk maakte.

In de tweede helft had Ajax weliswaar meer balbezit, maar een duidelijk niveauverschil was nauwelijks zichtbaar. Heitinga kon onmogelijk tevreden zijn met het spel van zijn team en bracht halverwege de tweede helft Wijndal en Bergwijn in voor Baas en Brobbey.

Kort daarna moest Go Ahead-doelman De Lange in actie komen bij een schot van Klaassen. Ajax probeerde de druk op te voeren, maar slaagde er niet in om de verdediging van de thuisploeg te doorbreken. Het bleef uiteindelijk bij een teleurstellend 0-0 gelijkspel, waardoor Ajax opnieuw puntenverlies lijdt in de titelrace.

Plaats een reactie