FC Groningen komt dichter bij degradatie na nederlaag tegen Fortuna Sittard

De situatie doet denken aan zondag 13 november vorig jaar, toen FC Groningen onder leiding van voormalig coach Frank Wormuth thuis met 3-2 verloor van Fortuna Sittard, ondanks een groot veldoverwicht. Dit was de laatste wedstrijd van 2022 en Groningen zakte naar de vijftiende plaats in de Eredivisie. De Duitse coach werd de volgende dag ontslagen.

De veilige vijftiende plaats lijkt nu ver weg voor FC Groningen. Afgelopen zondag verloren de noorderlingen met 3-1 van Fortuna Sittard, terwijl concurrenten FC Emmen (2-1 winst bij SC Cambuur) en Excelsior (0-0 tegen FC Twente) punten pakten. Groningen staat nu op de zeventiende plaats, met een achterstand van zeven punten op de nummer zestien.

Na de interlandbreak begon Groningen vol goede moed aan de eerste van acht ‘finales’ in de strijd om handhaving in de Eredivisie. Er was goed nieuws uit de ziekenboeg, die bijna leeg was. Alleen Paulos Abraham is nog niet fit. Coach Dennis van der Ree moest dus keuzes maken.

Snelle voorsprong voor Fortuna dankzij Córdoba

De gekozen elf spelers lieten het al snel afweten in Sittard. Na balverlies van Ragnar Oratmangoen profiteerde Fortuna. Via Burak Yilmaz en Tijjani Noslin kwam de bal bij Iñigo Córdoba, die met binnenkant links de verre hoek vond. Dit was de perfecte start voor Fortuna, dat vervolgens comfortabel achterover kon leunen.

FC Groningen moest het spel maken en had veel balbezit, maar creëerde teleurstellend weinig kansen. Elvis Manu was een keer dichtbij in buitenspelpositie, maar Fortuna-doelman Ivor Pandur redde. Enkele minuten voor rust scoorde Manu wel, maar opnieuw stond hij buitenspel en werd de treffer afgekeurd.

Aan de andere kant was Fortuna opnieuw effectief. Doelman Michael Verrips kon de uithaal van Noslin nog tegenhouden, maar in de rebound scoorde Córdoba. De Spanjaard was alerter dan zijn bewaker Thijmen Blokzijl en zette Fortuna met zijn tweede doelpunt op 2-0.

Aansluitingstreffer van Pepi

In de tweede helft had Groningen moeite om terug in de wedstrijd te komen. Pas na enkele wissels kregen de bezoekers inspiratie en meerdere kansen. Liam van Gelderen en Blokzijl misten, terwijl Ricardo Pepi op de paal kopte. In de 78ste minuut scoorde de Amerikaanse spits en bracht de hoop terug bij de Groningers.

Dichterbij kwam Groningen echter niet. Coach Van der Ree keek de laatste minuten hoofdschuddend toe en zag oud-Groninger en invaller Paul Gladon in blessuretijd de 3-1 inkoppen. Dit betekende de zeventiende nederlaag van het seizoen voor FC Groningen, waardoor degradatie steeds dichterbij komt.

Plaats een reactie