Feyenoord dichtbij kampioenschap na overwinning op Sparta en misstap Ajax

Zondag heeft Feyenoord een grote stap gezet in de richting van hun eerste landstitel sinds 2017. De ploeg van Arne Slot won de Rotterdamse derby tegen Sparta (1-3) en profiteerde van het gelijkspel van Ajax tegen Go Ahead Eagles eerder die dag.

Met nog zeven wedstrijden te spelen, bedraagt het verschil tussen koploper Feyenoord en nummer twee Ajax en nummer drie PSV acht punten. Gezien het relatief eenvoudige programma dat Feyenoord nog te wachten staat, ligt de titel binnen handbereik.

Moeilijke uitdaging

Het duel met Sparta werd vooraf gezien als een van de moeilijke uitdagingen die Feyenoord nog moest overwinnen. De ploeg van Maurice Steijn beleeft een van de beste seizoenen in de clubgeschiedenis. De tweede club van Rotterdam staat stevig op de zesde plaats en heeft zich bewezen als een taaie tegenstander voor elke ploeg.

Op Het Kasteel slaagde Feyenoord er toch in om de Spartaanse verdediging snel te doorbreken. De Rotterdammers moesten het stellen zonder de geschorste Oussama Idrissi, maar zoals vaker dit seizoen maakt het voor Feyenoord weinig uit wie er in de voorhoede speelt.

Zijn vervanger, Igor Paixão, zette na een klein kwartier de 1-0 op het scorebord. De Braziliaan schoot de bal hard binnen na een afgeslagen hoekschop.

In een aantrekkelijke eerste helft was Feyenoord sterker dan Sparta, maar de thuisploeg wist toch langszij te komen. Verdediger Michael Pinto stormde op en schoot de bal vanaf de rand van het strafschopgebied achter doelman Timon Wellenreuther.

Wellenreuther houdt Van Crooij twee keer van scoren af

Vlak voor rust was Wellenreuther twee keer van grote waarde voor Feyenoord. Eerst redde hij op een schot van Vito van Crooij, die na een scherpe counter van Sparta oog in oog kwam te staan met Wellenreuther.

Enkele minuten later won Wellenreuther opnieuw een een-op-een duel met Van Crooij, dit keer vanaf de strafschopstip. Scheidsrechter Dennis Higler had Sparta een penalty toegekend nadat een voorzet van Van Crooij op de arm van Mats Wieffer was gekomen.

Na de rust zette Feyenoord aan en dacht al snel recht te hebben op een strafschop. Verdediger Bart Vriends raakte de bal duidelijk met de hand in een duel met spits Santiago Giménez, maar Higler en de VAR oordeelden dat het niet genoeg was voor een penalty.

Beloond voor inzet

De Rotterdammers creëerden voldoende kansen, maar met name Sebastian Szymanski had meerdere keren pech in de afronding. Uiteindelijk werd de inzet van Feyenoord toch beloond. In de slotfase van de wedstrijd zorgden doelpunten van Guus Til en opnieuw Paixão voor de 1-3 eindstand.

Met deze overwinning en het gelijkspel van Ajax tegen Go Ahead Eagles, heeft Feyenoord een belangrijke stap gezet richting het kampioenschap. De komende weken zullen uitwijzen of de Rotterdammers hun voorsprong kunnen behouden en de landstitel kunnen veroveren.

Plaats een reactie