Is Ajax op zoek naar een technisch directeur op de verkeerde plek? ‘Allach van RKC presteert overal goed’

Ajax is nog steeds op zoek naar een technisch directeur. Hoewel Ajax en algemeen directeur Edwin van der Sar geen namen noemen, heeft topkandidaat Julian Ward van Liverpool volgens De Telegraaf inmiddels afgezegd. De Amsterdammers richten nu hun pijlen op de Duitser Sven Mislintat.

“Hoe komen ze bij zo iemand?”, vraagt Arno Vermeulen zich af in Studio Voetbal. “Engeland lukt niet, dus dan zoeken we iemand in Duitsland? Dat is vreemd. Waarom kiezen ze voor hem? Het is onbegrijpelijk. Hij heeft blijkbaar Robert Lewandowski gescout. Nou, geweldig.”

Sinds het vertrek van Marc Overmars, bijna veertien maanden geleden, is Ajax op zoek naar een geschikte technisch directeur. Technisch manager Gerry Hamstra mocht het proberen in samenwerking met Klaas Jan Huntelaar en Van der Sar, maar die combinatie bleek niet succesvol.

“Van der Sar is een overlever, maar heeft een groot gat achtergelaten”, zegt Vermeulen.

De 50-jarige Duitser Mislintat zit momenteel zonder club na zijn vertrek eind november bij VfB Stuttgart en zou al in gesprek zijn met Ajax. Eerder werkte hij als scout voor Borussia Dortmund en Arsenal.

“De situatie is echt zorgwekkend”, zegt Vermeulen. “Met deze selectie wordt Ajax volgend seizoen ook geen kampioen. Deze selectie is niet goed genoeg. Er moet echt versterking komen en er moet doorgeselecteerd worden. Alles moet op de schop. Er moet heel snel een technisch directeur komen en die moet een topcoach aanstellen.”

Oud-Ajacied Rafael van der Vaart wil Van der Sar niet de schuld geven van de huidige problemen. “Er zijn dingen gebeurd die je niet op de Cruyff Academy leert. Ik baal dat Overmars zich misdragen heeft. Hij was zo ontzettend belangrijk, hij was de allerbeste. Dat kon Van der Sar nooit opvangen.”

Advies van Kramer

RKC Waalwijk-spits Michiel Kramer zit aan tafel bij Studio Voetbal en heeft een suggestie voor een goede technisch directeur: Mo Allach, momenteel technisch directeur van RKC en eerder werkzaam bij VVV-Venlo, FC Twente, de KNVB, Maccabi Haifa en Vitesse.

“Het valt me op dat Mo Allach nooit wordt genoemd bij Ajax, Feyenoord of PSV”, zegt Kramer. “Hij is gepromoveerd, heeft Europees voetbal gehaald, is kampioen geworden. Hij heeft altijd selecties samengesteld die resultaten boeken.”

Ibrahim Afellay is het daarmee eens: “Allach heeft overal goed werk geleverd. Ook bij RKC, met beperkte middelen.” Moet Ajax dan toch dichter bij huis zoeken naar een technisch directeur?

Bekijk hieronder het gesprek in Studio Voetbal:

Plaats een reactie