Miedema ziet deelname aan WK als onmogelijk: ‘Concentratie op volgend seizoen’

Het Nederlands vrouwenelftal zal het tijdens het WK deze zomer zonder hun recordtopscorer moeten doen. Vivianne Miedema heeft de laatste hoop opgegeven dat ze op tijd hersteld zal zijn van haar kruisbandblessure.

“Er is geen hoop meer. Ik ga het WK zeker missen en dat is een zware klap”, vertelt Miedema aan de BBC.

“Ik hoop weer fit te zijn bij de start van het nieuwe seizoen. Daar richt ik me nu op, ik moet realistisch blijven. Het herstel verloopt goed, maar in langzame, kleine stappen.”

De 26-jarige Miedema liep in december een gescheurde kruisband op. Het herstel van deze blessure duurt normaal gesproken zes tot negen maanden.

Een wonder

Het WK in Australië en Nieuw-Zeeland begint op 20 juli, zeven maanden nadat Miedema geblesseerd raakte. Als ze een ‘Memphis Depay-achtig’ herstel had gehad (de aanvaller van Oranje herstelde in 2020 binnen een half jaar van een kruisbandblessure, waarna het EK een jaar werd uitgesteld vanwege corona), had Miedema misschien nog op tijd fit kunnen zijn.

In december dacht Miedema al dat ze het WK zou moeten missen, hoewel ze toen nog stiekem hoopte op een supersnel herstel. “Als er een wonder gebeurt, sta ik er misschien. Maar ik ga er niet van uit”, zei ze destijds.

“Natuurlijk zou ik heel graag aanwezig zijn op het WK, maar ik hoop ook nog een paar jaar door te kunnen voetballen. En dit brengt gewoon veel risico met zich mee.”

In de top van het vrouwenvoetbal komen opvallend veel kruisbandblessures voor. In deze video leggen we uit hoe dat komt.

Met 95 doelpunten in 115 interlands is de Arsenal-spits de all-time topscorer van Oranje. Miedema maakte in 2013 haar debuut voor het Nederlands elftal en speelde een grote rol in het behalen van de Europese titel in 2017. Ze nam ook deel aan de WK’s van 2015 en 2019, de Olympische Spelen in 2021 en het EK van 2022.

Oranje verzamelt vandaag in Zeist voor een trainingskamp ter voorbereiding op het WK. Er staan oefenwedstrijden tegen Duitsland (7 april) en Polen (11 april) op de agenda.

Plaats een reactie