PSV maakt einde aan bekerdroom Spakenburg en bereikt KNVB-bekerfinale

Dinsdagavond kwam er een einde aan het historische bekeravontuur van Spakenburg. In een overvol Sportpark De Westmaat, met 8.000 toeschouwers, won de eredivisie-topclub met 2-1 van de moedige amateurs en plaatste zich zo voor de finale van de KNVB-beker.

In het vissersdorp was de halve finale het gesprek van de dag. Zouden de ‘Blauwen’ na FC Groningen en FC Utrecht ook PSV aan hun zegekar kunnen binden? De spanning was groot, maar ook de trots en het optimisme waren aanwezig.

Een blauw feest

PSV-trainer Ruud van Nistelrooij kon zijn lach niet inhouden toen de tractor met aanhanger te laat het veld verliet. Ook Xavi Simons wachtte geduldig tot het dorpse tafereel voorbij was. Dit was heel anders dan Parijs, waar hij tot afgelopen zomer speelde. Hier klonk: “Wie niet springt die is niet blauw”. Het was feest.

Toen het laatste afval van het stroeve kunstgrasveld was opgeruimd, begonnen de Spakenburgers aan hun missie. Coach Chris de Graaf had opnieuw een meesterplan bedacht. Het doel was om onder de druk van PSV uit te spelen, maar dat lukte in het begin nauwelijks. Na vijf minuten had PSV 92 procent balbezit.

Het spel ging voornamelijk richting het doel van Spakenburg. Er waren kansen voor Guus Til, maar toen het snelle doelpunt uitbleef, kreeg de thuisploeg meer vertrouwen en durf. Linksbuiten Luuk Admiraal speelde de bal door de benen van Jordan Teze en gaf een voorzet. Rechtsbuiten Vince Gino Dekker probeerde het met een vrije trap van grote afstand.

Guti doorbreekt impasse, Green brengt hoop

Vlak voor rust scoorde PSV. Na een corner van Joey Veerman kopte André Ramalho door en gleed Érick Gutiérrez de bal voorbij Nick Verhagen in het doel. Dat het doelpunt tegen de amateurs zwaar woog voor PSV, bleek uit de uitbundige viering met de Eindhovense fans achter het doel.

De eerste helft eindigde met de derde gemiste kans voor Til en een schot van Johan Bakayoko. Direct na rust leek de wedstrijd beslist toen Patrick van Aanholt een subtiele pass van Simons in één keer over Spakenburg-doelman Alessandro Damen in het doel schoot.

De cupfighters lieten zich nog één keer van hun beste kant zien. Spakenburg kwam op een prachtige manier terug in de wedstrijd. PSV-verdediger Ramalho dacht veilig te hebben opgeruimd, maar had geen rekening gehouden met Dwayne Green. De verdediger onderschepte de bal en zag PSV-keeper Joël Drommel iets te ver voor zijn doel staan.

Plaats een reactie