Ceferin opnieuw verkozen tot UEFA-voorzitter; Noorse ex-voetbalster niet in bestuur

Aleksander Ceferin is voor een tweede termijn herkozen als voorzitter van de Europese voetbalfederatie UEFA. In 2016 wist Ceferin verrassend Michael van Praag te verslaan in de strijd om de hoogste positie, ondanks dat hij destijds een grote onbekende was.

“Ik feliciteer Aleksander Ceferin met het feit dat hij zonder tegenstander deze verkiezing ingaat,” aldus FIFA-voorzitter Gianni Infantino tijdens zijn toespraak in de congreshal van Lissabon. Ook de Zwitser werd onlangs voor de tweede keer herkozen en had evenmin een tegenstander.

De afgevaardigden in Lissabon hoeven niet te stemmen. De voorzittersverkiezing vindt plaats bij acclamatie, waarbij een applaus voldoende is. Ceferin ontvangt een staande ovatie van de afgevaardigden.

Speelkalender

FIFA en UEFA zijn verwikkeld in een strijd om de speelkalender van het internationale voetbal, waarbij miljarden op het spel staan. Desondanks kiest Infantino voor verzoenende woorden.

“Bij het opstellen van een speelkalender zijn we aan elkaar verbonden.” Na zijn speech volgt een omhelzing tussen Infantino en Ceferin en een opmerkelijk ‘fotomoment’ waarbij ze een voetbal in de handen krijgen gedrukt.

UEFA-voorzitter Ceferin is vervolgens veel scherper in zijn toespraak: “FIFA beweert met zijn slogan dat ze het voetbal echt wereldwijd maken. Een mooie slogan, maar geloof me: het Europese voetbal is dat al. En hoewel we daarvan profiteren, betalen we er ook een prijs voor.”

Diversiteit

“Voetbal is een inclusieve sport, die open staat voor iedereen”, betoogt Ceferin voor meer diversiteit.

Vervolgens is het de vraag of het congres daar gevolg aan geeft in de verkiezing voor bestuurszetels. Voor het eerst neemt een vrouw, de Noorse oud-voetbalster Lise Klaveness, het op tegen mannen.

Na een lange stemming blijkt dat Klaveness slechts door 18 van de 55 bonden gesteund wordt. Ze eindigt als voorlaatste van de elf kandidaten, die strijden om zeven bestuurszetels. Klaveness krijgt na de nederlaag bemoedigende schouderklopjes van haar collega’s van de Noorse bond.

Racisme

Ceferin roept op om harder op te treden tegen racisme in het voetbal. “Samen met de bonden en clubs moeten we daders effectiever aanpakken als spelers worden geconfronteerd met racisme, homofobie en seksisme tijdens wedstrijden.”

De voormalige advocaat verwijst daarbij naar een strafrechtelijke aanpak: “Misschien is het tijd om sommige mensen voor de rechter te brengen.”

Plaats een reactie