Seizoenswisseling: Feyenoord kan Ajax’ kansen op succes doven

De laatste keer dat Feyenoord en Ajax elkaar troffen in de halve finale van de KNVB-beker was op 27 februari 2019. Na afloop was de conclusie duidelijk: Ajax versloeg Feyenoord met 3-0 en doofde daarmee hun seizoen. Vanavond, in De Kuip, kan het tegenovergestelde gebeuren tijdens wederom de halve finales van de KNVB-beker. Zal Feyenoord dit keer het seizoen van Ajax doven?

Het landskampioenschap lijkt voor Ajax verder weg dan ooit, zeker na het 0-0 gelijkspel afgelopen zondag tegen Go Ahead Eagles. De focus ligt nu op de zoektocht naar een technisch directeur, de positie van algemeen directeur Edwin van der Sar, onrust binnen de club en de toekomst van trainer John Heitinga.

Een seizoen zonder prijzen dreigt voor Ajax, iets wat al een tijdje geleden is. Sinds het kampioenschap van 2014 moesten de Amsterdammers lang wachten op succes. De droogte duurde langer dan ooit tevoren.

Na enkele jaren zonder prijzen besloot de clubleiding, onder leiding van technisch directeur Marc Overmars, tot een koerswijziging. Het salarisplafond werd afgeschaft, miljoenenaankopen waren niet langer taboe en zo konden in 2018 ervaren spelers als Daley Blind en Dusan Tadic worden aangetrokken.

Nieuwe glorie in zicht

Deze veranderingen wierpen hun vruchten af. Onder leiding van coach Erik ten Hag kwam er in het seizoen 2018/2019 een einde aan de jaren zonder prijzen. De 3-0 overwinning op Feyenoord in De Klassieker bracht het eerste eremetaal dichterbij. Matthijs de Ligt, Nicolás Tagliafico en Donny van de Beek scoorden in de halve finale.

Dit Ajax-team maakte ook indruk in Europa met de vaste Europese opstelling van Ten Hag: Andre Onana, Noussair Mazraoui, De Ligt, Daley Blind, Tagliafico, Lasse Schöne, Van de Beek, Frenkie de Jong, Hakim Ziyech, Dusan Tadic en David Neres.

Ruim twee maanden later won het team de eerste clubprijs in vijf jaar door Willem II in de bekerfinale met 4-0 te verslaan. Ajax miste op een haar na de finale van de Champions League en werd kampioen van Nederland. Daarna volgden de Johan Cruijff Schaal (2019), nog een KNVB-beker (2021) en twee landstitels (2021, 2022).

Het transferbeleid in Amsterdam werd voortgezet. Afgelopen zomer werden opnieuw miljoenen uitgegeven, maar zonder de vanwege grensoverschrijdend gedrag vertrokken Overmars werd het geld minder goed besteed. Bovendien bleek Alfred Schreuder geen Erik ten Hag te zijn.

De rollen omgedraaid

Van het Ajax-elftal dat in de vorige Klassieker speelde, is niemand meer over. De huidige situatie is een omgekeerde wereld: terwijl Ajax worstelt met onrust en een dreigend verloren seizoen, lijkt glorie voor Feyenoord dichterbij dan ooit. Vanavond zal blijken of de Rotterdammers in staat zijn om het seizoen van Ajax definitief te doven en hun eigen succes voort te zetten.

Plaats een reactie