Spakenburg pakt homofobe spreekkoren aan: ‘Een smet op een geslaagd voetbalfeest’

starten.”

Spakenburg is van plan om een aantal van hun supporters te “confronteren” met hun gedrag tijdens de verloren bekerwedstrijd tegen PSV (1-2). Gedurende de wedstrijd op dinsdagavond in sportpark De Westmaat, was PSV-speler Xavi Simons herhaaldelijk het doelwit van spreekkoren.

De international werd voortdurend, tot grote verontwaardiging van PSV en televisiekijkers, door Spakenburg-fans toegezongen met ‘Xavi Simons is homo’. De club werd zelfs tijdens de wedstrijd telefonisch op de spreekkoren gewezen, aldus het Eindhovens Dagblad.

Scheidsrechter Jeroen Manschot gaf tijdens de wedstrijd aan Simons de keuze of er moest worden doorgespeeld. De 19-jarige aanvaller, die in Nederland vaker het doelwit is van spreekkoren van supporters van de tegenpartij, besloot om verder te spelen.

“Ook wij hebben gemerkt dat er gisteren spreekkoren waren, we zijn niet doof. In zo’n situatie is de scheidsrechter leidend om het duel al dan niet stil te leggen”, reageert Spakenburg-voorzitter Marc Schoonebeek.

De voorzitter geeft aan dat de club uit de tweede divisie stappen zal ondernemen om de daders op hun gedrag aan te spreken. “We hebben niet de technologie om precies te kunnen terugzien wie wat heeft geroepen, maar we weten wel ongeveer uit welke hoek het komt”, zegt Schoonebeek. “We gaan die jongens daarmee confronteren en dan moet daar vervolgens iets uitkomen.”

“We hebben PSV duidelijk laten merken hoe ongemakkelijk we ons hierbij voelen, want zij vonden het schandalig. En wij willen dit uiteraard ook absoluut niet meer, want dit is een smet op een voor de rest geslaagd voetbalfeest.

De reactie van PSV-middenvelder Joey Veerman maakte overigens duidelijk dat profvoetballers, hoe wrang het ook klinkt, inmiddels wel wat gewend zijn in een voetbalstadion. “Als je op het veld staat, krijg je wel mee dat sommigen een beetje lelijk doen tegen sommige spelers. Ik vind dat een beetje kinderachtig, maar goed, dat hoort erbij”, reageerde Veerman tegen Voetbal International.

KNVB kan tuchtproces in gang zetten

De KNVB laat in een reactie weten het gedrag van de Spakenburgers te veroordelen. Het is nog onduidelijk of de voetbalbond een onderzoek zal starten.

“Het is aan de thuisspelende club om in te grijpen bij wanordelijkheden in hun stadion”, zegt de voetbalbond. “De onafhankelijke aanklager kan na de wedstrijd onderzoeken of dit had gemoeten en wat de argumenten waren. Vervolgens kan de aanklager besluiten om een tuchtproces richting de club op te starten.”

Plaats een reactie