Spakenburgs voetbalspektakel van ongekende proporties: ‘Misschien gebeurt dit nooit meer’

Zodra je Spakenburg binnenkomt, merk je het meteen: dit is de dag waar het hele vissersdorp naar heeft uitgekeken.

Een elektronisch bord langs de weg knippert met de boodschap: ‘Spakenburg, veel succes!’ Het is overduidelijk dat er een belangrijke, historische wedstrijd op het programma staat.

Sporthal de Stormvogel is getransformeerd tot feestlocatie. Op de tribunes ligt voor iedereen een blauw vlaggetje klaar. Spakenburg-trainer Chris de Graaf kan, op dat moment nog in alle rust, samen met zijn spelers het gebouw betreden. Het is de stilte voor de storm.

Spakenburg kleurt blauw

Later op de dag vormt zich langzaam een rij voor de Drentse patatkraam. De blauw-witte sjaals worden in rap tempo verkocht aan de fans die binnenstromen.

Het gezicht van trainer De Graaf is overal langs het veld te zien, van het enorme spandoek aan de lange zijde tot de vlaggen aan de DJ-tractor. De succesvolle coach is alomtegenwoordig.

De mensenmassa verspreidt zich over het hele terrein en de tribunes zitten bomvol. Al snel blijkt dat Sportpark de Westmaat niet berekend is op zo’n groot publiek.

Een kwartier voor de wedstrijd is de onrust voelbaar in de bestuurskamers en de perskamer, waar stoelen ontbreken. “Wij zijn hier helemaal niet aan gewend, wij zijn maar een amateurclubje, hè?”, zegt een vrolijke gastvrouw.

Festivalsfeer

Na alle festiviteiten wordt het veld vrijgemaakt en is het tijd voor de aftrap. De festivalsfeer maakt plaats voor voetballiederen en spreekkoren. Bij elke bal waar druk op gezet kan worden, schreeuwen de Spakenburgse supporters hun ‘blauwen’ naar voren. Het lijkt alsof de fans zelf druk zouden zetten op de bal, als dat mogelijk was.

De supporters geven in ieder geval alles. Zelfs als de wedstrijd zijn einde nadert, blijft er een muur van geluid hoorbaar. PSV-trainer Ruud van Nistelrooij lijkt nog niet gerust te zijn met de 2-1 voorsprong, die uiteindelijk wel over de streep wordt getrokken.

Van Nistelrooij oogt geëmotioneerd, wat na de wedstrijd goed zichtbaar blijft. De reden hiervoor is de uitvaart van PSV-perschef Thijs Slegers, een dag eerder. “Het was dubbel om hier vandaag te zijn”, zegt een aangeslagen Van Nistelrooij.

“Met een tractor met grote speakers, feestmuziek en dansende mensen. Achter me stonden mensen die me de hele wedstrijd hebben gesteund. Het was een bijzondere dag.”

Plaats een reactie