Engelse aanpak tegen voetbalgeweld: verplichte zitplaatsen en geen alcohol

In Nederland volgen de incidenten met voetbalsupporters elkaar snel op, terwijl het in Engelse voetbalstadions al jaren relatief rustig is. Dit is opmerkelijk, aangezien hooliganisme in Engeland ontstaan is en de voetbalwet daar milder is dan in Nederland. Volgens de bekende Engelse voetbaljournalist Phil McNulty komt dit door verplichte zitplaatsen, strikt cameratoezicht, snel ingrijpen bij beledigende spreekkoren en het belangrijkste verschil met Nederland: geen alcohol op de tribunes.

‘Geen recente incidenten’

McNulty heeft de beelden van het bebloede hoofd van Davy Klaassen gezien. De Ajax-middenvelder werd tijdens de halve finale van de KNVB-beker tussen Feyenoord en Ajax geraakt door een voorwerp dat vanaf de tribunes werd gegooid. “Ik kan me eigenlijk geen recente incidenten herinneren waarbij dingen op het veld zijn gegooid tijdens voetbalwedstrijden in Engeland,” zegt McNulty, die voor de BBC werkt. “Dat gebeurt al heel lang niet meer. Wel was er begin dit jaar bij een wedstrijd tussen Tottenham en Arsenal een fan die Aaron Ramsdale, de keeper van Arsenal, aanviel.”

Dit incident vond plaats op 15 januari na de door Arsenal met 2-0 gewonnen wedstrijd in het Tottenham Hotspur Stadium. De 35-jarige Joseph Watts betrad het veld en trapte Ramsdale tegen zijn schouder, terwijl de doelman bezig was zijn spullen uit het doel te halen.

McNulty: “Die fan heeft een stadionverbod van vier jaar gekregen, een werkstraf van een jaar en moet Ramsdale een schadevergoeding van honderd pond betalen. En als Tottenham in het buitenland speelt, kan de politie zijn paspoort tijdelijk innemen. Hij glipte er na afloop tussenuit, maar dankzij de geavanceerde camerasystemen in elk Engels stadion werd hij snel geïdentificeerd. Dat helpt enorm. Je kunt niets doen zonder dat het op camera wordt vastgelegd. De bond en de clubs hebben hier flink in geïnvesteerd.”

McNulty vindt het moeilijk om precies aan te geven waarom het in Engelse voetbalstadions rustiger is dan in Nederlandse. “Het is een combinatie van factoren, denk ik. In onze stadions mag je in het zicht van het veld geen alcohol drinken, dus je kunt ook geen bekers bier mee de tribune op nemen en die op het veld gooien, zoals in Nederland. En wat zeker een positief effect heeft gehad, is wat wij ‘all seating’ noemen: verplichte zitplaatsen voor iedereen. Hierdoor is er minder ruimte voor onrust.”

Plaats een reactie