Feyenoord-directeur overweegt maatregelen na onrustige Klassieker: ‘Dit is zeer schadelijk’

Met nog twee thuiswedstrijden van Feyenoord op het programma in de komende acht dagen, zorgt de onrust tijdens de Klassieker van afgelopen woensdag ervoor dat directeur Dennis te Kloese zich zorgen maakt.

“We zullen grondig analyseren en evalueren hoe we dit soort incidenten kunnen voorkomen en hoe we hiermee om moeten gaan”, aldus de directeur wanneer de ongeregeldheden ter sprake komen. “We willen dat dit in de toekomst niet meer gebeurt.”

De Kuip zal twee keer vol zitten, eerst in de strijd om het kampioenschap van de Eredivisie tegen RKC Waalwijk en daarna in de Europa League tegen AS Roma. Na woensdag roept dit idee eerder angst op dan dat er met enthousiasme gesproken wordt over de kracht van een twaalfde man, zoals gepassioneerde aanmoedigingen vaak worden omschreven.

De incidenten in Nederlandse stadions nemen toe, met als nieuw dieptepunt de gewonde Ajacied Davy Klaassen door een voorwerp uit het publiek.

“Dit is zeer schadelijk voor ons als organisatie, zeer schadelijk voor het imago van onze supporters en zeer schadelijk voor ons elftal”, aldus Te Kloese. “We zijn Ajax dankbaar dat ze door wilden spelen.”

Minister Dilan Yesilgöz van Justitie had zich goed kunnen voorstellen dat de wedstrijd definitief was gestaakt. “Hoe ver moet het gaan?”, vraagt ze zich hardop af. “Als je zo doorgaat, ga je naar een situatie waar thuissupporters ook niet kunnen.”

Bekijk hier de reactie van Ahmed Aboutaleb en Jan Bluyssen:

De gebeurtenissen in De Kuip bleven ook in het buitenland niet onopgemerkt.

De Duitse krant Bild noemde het “bloedschande”, La Gazzetta dello Sport sprak van “absurde incidenten” en het Australische FOX Sports concludeerde dat “de grootste rivaliteit in het Nederlandse voetbal weer een nieuw dieptepunt heeft bereikt”.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam gaf aan dat de aanpak van het probleem ingewikkelder ligt dan veel mensen denken. Donderdag vindt er een spoedoverleg plaats tussen de voetbalbond KNVB en clubbestuurders.

“Dit toont maar weer aan hoe gespannen deze Klassieker is. En hoe ingewikkeld de discussie is”, blikt hij terug op een betreurenswaardige avond. “Het is het failliet van de sport als sporters door toedoen van omstanders het veld uit moeten.”

Plaats een reactie