Overheid in overleg met voetbalwereld na incident met aansteker tijdens Feyenoord-Ajax

Naar aanleiding van het voorval tijdens de wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax, waar Ajacied Davy Klaassen werd getroffen door een aansteker, zal de overheid in gesprek gaan met voetbalclubs en de KNVB. Minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid uitte haar ongenoegen over de situatie voorafgaand aan de ministerraad.

“Het is onbegrijpelijk dat iemand zoiets doet. Ik wil eerst achterhalen wat er precies is gebeurd. Had de dader een stadionverbod? Zijn de andere gooiers ook aangehouden? Is er iets misgegaan met de handhaving of was er een andere oorzaak?” aldus Yesilgöz.

De minister had zich kunnen inbeelden dat de wedstrijd volledig gestaakt zou worden. “Maar die beslissing moet natuurlijk ter plekke worden genomen. Ik begrijp de oproep van de politiebonden.” De bonden stelden dat er krachtig opgetreden moet worden.

Yesilgöz benadrukt dat de wedstrijd al zonder uitsupporters werd gespeeld. “Als dit zo doorgaat, kunnen ook eigen supporters niet meer komen. Dat is een enorme verarming voor de sport.”

Minister Helder voor Sport laat via een woordvoerder weten dat dit gedrag ongekend en onaanvaardbaar is. “Rivaliteit in de sport is prachtig, maar sommige mensen hebben moeite met het onderscheid tussen rivaliteit en openlijke vijandigheid.” Of het incident in de Kuip gevolgen heeft voor de toekomst van supporters bij wedstrijden, kan Helder nog niet zeggen.

Ook FIFA-voorzitter Gianni Infantino veroordeelde de gebeurtenissen tijdens het bekerduel in Rotterdam. Hij benadrukte dat de veiligheid van spelers altijd gewaarborgd moet zijn.

“Alle voetballers moeten zich zonder uitzondering veilig kunnen voelen en ik roep de verantwoordelijke autoriteiten op om dit op alle niveaus te waarborgen. Geweld heeft absoluut geen plaats in het voetbal, op of naast het veld. Incidenten zoals die met Davy Klaassen horen niet thuis in onze sport”, aldus Infantino.

Verdachte nog in hechtenis

De 32-jarige man die werd gearresteerd voor het gooien van een object naar Klaassen, zit nog steeds vast. Zijn verhoor wordt vandaag voortgezet, meldt de politie.

Op videobeelden is te zien dat er meerdere voorwerpen vanaf de tribune zijn gegooid door verschillende personen. De politie onderzoekt deze zaken.

Plaats een reactie