VVCS-voorzitter Levtsjenko roept op tot strengere straffen: ‘Er worden steken laten vallen’

“Diep triest, onnodig en schandalig”, zo omschrijft Jevgeni Levtsjenko, voorzitter van spelersvakbond VVCS, de gebeurtenissen tijdens de bekerwedstrijd Feyenoord – Ajax, waarbij Ajacied Davy Klaassen werd getroffen door een voorwerp dat vanaf de tribune werd gegooid.

Volgens Levtsjenko schiet de aanpak van wangedrag van supporters tekort en pleit hij voor strengere straffen. Hij benadrukt dat dit niet de eerste keer is dat hij de autoriteiten oproept om in actie te komen. “Na het incident met Jetro Willems bij de wedstrijd Groningen tegen Heerenveen was het wachten op een nog ernstiger voorval.”

De voorzitter van de VVCS herhaalt zijn eerdere oproep: “De veiligheid van de spelers moet voorop staan. We moeten streven naar een systeem waarin degenen die zich misdragen zwaar worden gestraft en geen toegang meer krijgen tot het stadion.”

“Er zijn op papier duidelijke afspraken en regels over hoe we dergelijke excessen kunnen voorkomen, maar er moet wel gehandhaafd en opgetreden worden”, aldus Levtsjenko.

Levtsjenko ziet het weren van supporters niet als een oplossing. “Dat is nog steeds te gemakkelijk. Er zullen altijd incidenten plaatsvinden in het voetbal. De sport roept emoties op bij de supporters en dat is toegestaan, maar de grenzen tussen emotie en geweld vervagen steeds meer. Het onderscheid is niet meer te maken. Geweld wordt steeds vaker de uiting van emotie en dat is niet hoe voetbal beleefd moet worden.”

Geen netten

Levtsjenko is ook geen voorstander van het ophangen van netten. “Als netten ophangen echt een oplossing is om te voorkomen dat er voorwerpen en vuurwerk op het veld worden gegooid, dan is dat een optie, maar naar mijn mening is dat niet de weg naar een veiliger voetbalklimaat. Ik kijk vaak naar Engeland, waar ze voetbalgeweld op een slimme en effectieve manier hebben aangepakt en waar bijna geen incidenten meer voorkomen. We moeten degenen die zich misdragen eruit halen en zwaar straffen.”

Maar het moet niet alleen om straffen gaan, vindt Levtsjenko. “We moeten de goede supporters op een of andere manier belonen. Zo ontstaat er een evenwicht. Je kunt denken aan betere plaatsen op de tribune of af en toe een ‘meet and greet’ met spelers. Op die manier stimuleer je goed gedrag.”

Plaats een reactie