Gebiedsverbod voor voetbalstadions opgelegd aan man die aansteker gooide tijdens Feyenoord-Ajax

De 32-jarige Feyenoord-supporter die afgelopen woensdagavond in De Kuip een aansteker naar Ajax-middenvelder Davy Klaassen wierp, zal zich voor de politierechter moeten verantwoorden. De man wordt beschuldigd van mishandeling en mag zijn proces in vrijheid afwachten, aldus het Openbaar Ministerie.

Daarnaast heeft de supporter een gebiedsverbod gekregen voor alle voetbalstadions in Nederland. Hij is niet toegestaan om vanaf twee uur voor aanvang van een betaald voetbalwedstrijd tot twee uur na afloop van de wedstrijd in het stadion aanwezig te zijn.

Tijdens de wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax afgelopen woensdag werd Klaassen geraakt door een aansteker die tegen zijn achterhoofd werd gegooid. Hij bloedde hevig, waarna beide teams het veld verlieten. De wedstrijd werd een half uur stilgelegd, maar daarna hervat. Op basis van camerabeelden kon de politie de 32-jarige verdachte in de tussentijd arresteren.

Reacties en bedreigingen

Politie, supporters en andere betrokkenen hebben hun afschuw geuit over het incident tijdens De Klassieker, die uiteindelijk door Ajax met 2-1 werd gewonnen. De burgemeester van Rotterdam, Aboutaleb, sprak van “het failliet van het voetbal”, terwijl minister Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid het voorval “een dieptepunt” noemde.

De man die de aansteker wierp, wordt volgens het Openbaar Ministerie inmiddels ernstig (online) bedreigd. Ook zijn omgeving zou te maken hebben met bedreigingen.

Het Openbaar Ministerie geeft aan de bedreigingen actief te monitoren. “Het is duidelijk dat dit incident heftige emoties oproept, maar we willen benadrukken dat het bedreigen van personen of voor eigen rechter spelen een strafbaar feit is.”

Plaats een reactie