Nederlandse voetbalvrouwen tonen veerkracht tegen Duitsland, maar verliezen oefenwedstrijd

De Nederlandse voetbalvrouwen hebben een oefenwedstrijd in Sittard tegen Duitsland, de nummer twee van de wereld, met 1-0 verloren. Het duel ging tussen de vicewereldkampioen Nederland (verloor de finale tegen de Verenigde Staten in 2019) en vice-Europees kampioen Duitsland (verloor vorig jaar de EK-finale van Engeland).

Opmerkelijk was dat bondscoach Andries Jonker zijn tactische opstelling vlak voor de wedstrijd niet bekend wilde maken, enkel de elf namen van de basisspeelsters. Hij gaf als reden dat hij Duitsland niet wijzer wilde maken dan nodig. Dit is vrij ongebruikelijk, zeker voor een oefenduel.

Rustige eerste helft in Sittard

In de beginfase gebeurde er weinig, behalve een hoog afstandsschot van Lieke Martens. In de 26ste minuut kwam het eerste schot op doel: de Duitse Sydney Lohmann probeerde het van afstand, maar haar poging was geen probleem voor Daphne van Domselaar.

Rond het half uur ontstonden er plotseling twee kansen. Eerst werd Lineth Beerensteyn diep gestuurd, maar haar schot werd gestopt door doelvrouw Merle Frohms. Direct uit de tegenaanval kreeg Duitsland een gevaarlijke kopkans, maar die ging over. Beerensteyn kreeg nog een grote kans voor Nederland, maar Frohms redde opnieuw.

Uit de daaropvolgende hoekschop kopte Danielle van den Donk net naast. Ze haalde de bal weg voor Stefanie Van der Gragt, die in haar 100ste interland graag had gescoord.

Stilstaand spelmoment nekt Nederland

In de tweede helft had Nederland al binnen dertig seconden op voorsprong kunnen komen. Beerensteyn miste opnieuw een één-op-één, waarna de bal via Frohms bij Van den Donk belandde. De middenvelder probeerde het met een lob, maar via de vingertoppen van de uitstekend keepende Frohms belandde de bal tegen de binnenkant van de paal, maar niet in het doel.

Beerensteyn kreeg enkele minuten later opnieuw een kans om alleen op het doel van Frohms af te gaan. Ze zag haar vrijstaande ploeggenoten over het hoofd en kreeg de bal niet goed mee, waardoor een verdediger haar kon inhalen en de poging blokkeerde.

Tegen de verhouding in kwamen de Duitsers in de 52ste minuut op voorsprong, nadat Lohmann een hoekschop binnenkopte. Beerensteyn had haar moeten dekken. Even later was er een opvallend gesprek tussen Jonker en Beerensteyn, waarbij de bondscoach de onfortuinlijke speelster leek aan te moedigen.

Klara Bühl kreeg de volgende kans van de wedstrijd, maar haar schot werd gestopt door Van Domselaar. Ondanks het verlies toonden de Nederlandse voetbalvrouwen veerkracht en lieten ze zien dat ze zich kunnen meten met de wereldtop.

Plaats een reactie