AZ lijdt thuisnederlaag tegen Sparta en ziet Twente vijfde plaats tijdelijk verlaten

AZ heeft voor de derde keer op rij geen overwinning weten te behalen in de Eredivisie. Na een verliespartij bij FC Twente en een gelijkspel in eigen huis tegen sc Heerenveen, ging de ploeg zaterdagavond in Alkmaar met 1-0 onderuit tegen Sparta Rotterdam.

Nog maar enkele weken geleden was AZ volop in de race voor het kampioenschap, maar inmiddels lijkt een plaats in de top drie steeds verder uit het zicht te verdwijnen.

Tegen het taaie Sparta, dat door de overwinning tijdelijk de vijfde plaats van FC Twente inneemt, domineerde AZ in het eerste kwartier. Zonder Jesper Karlsson, die vanwege een lichte blessure ontbrak, zetten de Alkmaarders Sparta onder druk en creëerden ze af en toe wat kansen.

Mexx Meerdink, de vervanger van Karlsson, dwong Sparta-doelman Olij met een gevaarlijk schot tot een knappe redding. Het duurde even voordat Sparta zich wat meer liet zien, maar naarmate de eerste helft vorderde kreeg de ploeg van trainer Maurice Steijn ook enkele mogelijkheden. De grootste kans resulteerde meteen in een doelpunt.

Koki Saito zette Sam Beukema op het verkeerde been aan de linkerkant van het veld, waarna de Japanner een perfecte voorzet op het hoofd van Tobias Lauritsen plaatste. De kopsterke Noor stond volledig vrij, waardoor het voor hem een eenvoudige klus was om de score te openen.

Na de rust bleef Sparta een lastige opponent voor de thuisploeg en ontsnapte AZ zelfs nog. Lauritsen stond aan het einde van een scherpe counter en schoot hard op de kruising. Omdat de Noor de genadeklap niet uitdeelde, mocht AZ lang blijven hopen op een positief resultaat.

Dit zorgde voor een spannende slotfase met flink wat kansen. Jens Odgaard kreeg twee goede mogelijkheden op de gelijkmaker. Eerst stond doelman Olij in de weg en even later kopte de Deen van dichtbij op de lat. Enkele minuten later raakte Yuki Sugawara de paal.

AZ bleef de bal in de vijandelijke zestien pompen, maar er werd niet meer gescoord. Dankzij de 4-0 overwinning van PSV op Excelsior hebben de Eindhovenaren nu vijf punten meer dan AZ. Nummer drie Ajax heeft twee punten meer, maar wel een wedstrijd minder gespeeld.

Plaats een reactie