PSV verovert tweede plaats met ruime overwinning op Excelsior

PSV heeft de tweede plaats in de Eredivisie heroverd, ondanks een avond die de Eindhovenaren qua vertoond spel het liefst zo snel mogelijk willen vergeten. De zege op degradatiekandidaat Excelsior was geflatteerd met een eindstand van 4-0.

Een treffend moment in de wedstrijd was de actie van Xavi Simons na een uur spelen. Helemaal vrij voor Stijn van Gassel schoot de aanvaller hopeloos over. Pas in de slotfase werd het overwicht omgezet in doelpunten.

Gelukkig voor de thuisploeg was spits Luuk de Jong opnieuw belangrijk met de bevrijdende openingstreffer. Na een knap staaltje kap- en draaiwerk speelde Patrick van Aanholt zich vrij op links en bediende hij De Jong met een nauwkeurig passje over de grond.

Verder was het spel van PSV bijzonder slordig. Tegen de meest gepasseerde verdediging van de Eredivisie leek de vroege 1-0 van De Jong een uitstekende kans om aan het doelsaldo te werken. Dat zou immers nog van cruciaal belang kunnen zijn in de strijd om de tweede plaats en daarmee de lucratieve voorronde van de Champions League.

Hoewel de achterstand op koploper Feyenoord werd teruggebracht tot vijf punten, straalde de ploeg niet uit dat ze geloofden in het kampioenschap.

Kansen voor Excelsior

Sterker nog, het had helemaal verkeerd kunnen aflopen voor PSV als Kenzo Goudmijn vlak voor rust de gelijkmaker had gescoord. De middenvelder kreeg een uitgelezen kans nadat de behendige Couhaib Driouech zich knap had vrijgespeeld.

Vlak na rust ging een schot van Julian Baas maar net naast, waarna PSV de controle over de wedstrijd weer overnam. Joey Veerman had namens PSV de score al veel eerder moeten verdubbelen, maar het bleef lange tijd spannend.

Uiteindelijk liep de score in de slotfase toch nog flink op. Nathan Tjoe-A-On liet zich van de bal duwen door Jordan Teze, waarna Fábio Silva nog miste, maar Simons de 2-0 binnen tikte. Bij het derde doelpunt van Eindhoven waren de rollen omgedraaid en gaf Simons de assist aan de Portugees. Erick Gutiérrez werkte nog een doorgekopte hoekschop binnen.

Na het bereiken van de bekerfinale is PSV enkele dagen later ook de meest scorende ploeg in de Eredivisie, hoewel het doelsaldo van Ajax beter blijft. De Amsterdammers nemen het zondag op tegen Fortuna Sittard en kunnen bij winst weer op gelijke hoogte komen met de Eindhovenaren.

Plaats een reactie