Ajax verslaat Fortuna Sittard moeiteloos en ziet twee talenten debuteren

Ajax heeft dit seizoen moeite in de Eredivisie, maar op Eerste Paasdag ging het gemakkelijk tegen Fortuna Sittard. De Amsterdammers zegevierden in de Johan Cruijff Arena met 4-0, dankzij doelpunten van Steven Berghuis (2), Steven Bergwijn en Kenneth Taylor.

Door deze overwinning stijgt Ajax op doelsaldo naar de tweede plaats, die recht geeft op de voorronde van de Champions League, en passeert daarmee PSV. De achterstand op koploper Feyenoord bedraagt vijf punten, maar de Rotterdammers spelen vanavond nog tegen RKC Waalwijk (20.00 uur).

Ajax had al twee wedstrijden niet gewonnen in de Eredivisie (verlies tegen Feyenoord en gelijkspel tegen Go Ahead Eagles), maar kreeg eerder deze week een vertrouwensboost. Het team van John Heitinga bereikte de bekerfinale na een bewogen overwinning op Feyenoord in De Kuip.

Dat duel werd ontsierd doordat Davy Klaassen een voorwerp van de tribune op zijn hoofd kreeg. Tegen Fortuna was de middenvelder gewoon weer van de partij. Ook de veelbesproken Fortuna-spits Burak Yilmaz stond aan de aftrap.

Kenmerkend doelpunt

Berghuis opende de score met een kenmerkend doelpunt. De aanvaller dribbelde vanaf rechts naar binnen en krulde de bal via de binnenkant van de paal achter doelman Ivor Pandur. De VAR onderzocht nog een mogelijke overtreding van Edson Álvarez, maar vond het niet genoeg om het doelpunt af te keuren.

Na twintig minuten kon Dusan Tadic de score verdubbelen na een foute terugspeelbal van Rémy Vita. De Servische aanvoerder passeerde de keeper al, maar zag verdediger Rodrigo Guth zijn inzet uit het doel koppen.

Kort daarna werd het alsnog 2-0 voor Ajax, waar Florian Grillitsch verrassend in de basis stond. Na opnieuw geklungel van Vita kon Berghuis zijn tweede van de wedstrijd binnenschieten.

Bergwijn scoort ook

Bergwijn, de recordaankoop die een moeizaam eerste seizoen kent, liet zich na rust gelden. Met enig geluk schoot de aanvaller binnen op aangeven van Berghuis.

Rechtsback Jorge Sánchez blonk uit bij de Amsterdammers en zorgde met een omhaal (net naast) bijna voor het vierde doelpunt. Aan de andere kant was Dimitris Siovas dicht bij de 3-1, maar zijn kopbal belandde op de lat.

Taylor bepaalde de eindstand op 4-0. De middenvelder schoot hard raak na een assist van Berghuis, die zo bij alle doelpunten van Ajax betrokken was.

Debuut voor jonge talenten

Het publiek in de Arena veerde nog twee keer op toen Heitinga twee jonge talenten liet debuteren. Zowel Youri Regeer als Max de Waal mochten hun eerste minuten in het eerste elftal maken, wat de overwinning voor Ajax nog mooier maakte.

Plaats een reactie