Mislintat over mogelijke aanstelling Bosz bij Ajax: ‘Optellen van één en één leidt niet altijd tot twee’

Als surfboy staat hij bekend, iemand die nooit een stropdas draagt. Hij is eerlijk, soms zelfs te eerlijk voor de voetbalwereld. Maar hij is ook een meesterscout met ‘diamantogen’, vanwege zijn talent om verborgen parels te vinden op internationale voetbalvelden. Denk aan bijzondere spelers als Robert Lewandowski, Henrich Mchitarjan en Pierre-Émerick Aubameyang.

Maar wie is Sven Mislintat, de man die tot medio 2026 een contract heeft getekend als technisch directeur bij Ajax? “Ik ben geboren en getogen in Dortmund, in een omgeving met veel traditionele voetbalclubs. Als je vijftig jaar oud bent, heb je veel grote prestaties van Ajax gezien. Het is een iconische club.”

“En ja, het is ook een moeilijke club, maar dat geldt voor elke traditionele club. Dat was ook zo bij Dortmund, Arsenal en Stuttgart, waar ik heb gewerkt. Het is een mooie uitdaging. Natuurlijk zijn er verwachtingen van supporters en van de club, maar dat is ook positieve druk. Ik zie het als een mooie uitdaging.”

‘Al maanden aan de slag’

Op smetteloos witte sneakers en met een modieus wit overhemd onder zijn kenmerkende zwarte trui, komt de Duitser aangelopen op De Toekomst. Zijn contract gaat officieel in op 19 april, maar in feite is Mislintat al maanden bezig. “In februari kreeg ik een telefoontje van Edwin van der Sar. Toen ben ik me gaan voorbereiden om zo veel mogelijk kennis te hebben bij het gesprek. Ik heb genoten van de gesprekken, net als die met Klaas-Jan Huntelaar en John Heitinga.”

Met de hulp van Huntelaar zal Mislintat het technisch beleid vormgeven. “Assistent is een te bescheiden titel voor iemand met zijn staat van dienst. Ik hoop dat we goed kunnen samenwerken. Behalve als Schalke tegen Dortmund speelt, want dan zal er zeker wat ’trashtalk’ zijn.”

Ook over Heitinga is Mislintat opvallend positief. De interim-trainer, die het stokje overnam na het ontslag van Alfred Schreuder eerder dit seizoen, gaf onlangs aan te wachten op duidelijkheid voor het komende seizoen. Mislintat sluit niet uit dat Heitinga trainer blijft van Ajax. “Die mogelijkheid is er natuurlijk. Hij is de trainer en doet het heel erg goed. Vandaag heb ik mijn eerste gesprek met hem.”

‘Heitinga is de nummer één’

Voor veel volgers lijkt het al bijna zeker dat Peter Bosz zal terugkeren naar Amsterdam, mogelijk in combinatie met Heitinga. Bosz zelf heeft zijn interesse niet onder stoelen of banken gestoken.

Bekijk het fragment met Bosz in Studio Voetbal hier:

Kennismaken met de club

De handtekening van een trainer is niet zijn eerste prioriteit, zegt Mislintat. “Ik wil eerst de club leren kennen, de mensen, de spelers, de jeugdopleiding. Natuurlijk is het belangrijk om een trainer te hebben, maar het is niet het eerste wat ik doe.”

Over de mogelijke komst van Bosz is Mislintat duidelijk: “Eén plus één is niet altijd twee. Natuurlijk ken ik Peter Bosz, hij heeft het geweldig gedaan bij Ajax en bij andere clubs. Maar op dit moment is John Heitinga de nummer één.”

Plaats een reactie