Oranjevrouwen schitteren in oefenwedstrijd tegen Polen: 4-1 overwinning

Honderd dagen voor de aftrap van het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal heeft het Nederlandse team in een vriendschappelijke wedstrijd op Het Kasteel in Rotterdam met 4-1 zege gevierd tegen Polen.

Hoofdcoach Andries Jonker, die ondanks de 1-0 nederlaag tegen topland Duitsland afgelopen vrijdag zeer tevreden was over het getoonde spel, zag zijn team opnieuw zeer aantrekkelijk spelen.

Hoewel Polen niet deelneemt aan het WK, bleek het toch een tegenstander van formaat. Desondanks overtuigde het Nederlandse team van begin tot eind met dominant spel.

Aanvallende vleugelverdedigers

Met de geblesseerde Vivianne Miedema en technisch directeur van de KNVB Nigel de Jong als toeschouwers, begon Nederland net als in de wedstrijd tegen Duitsland in een 5-3-2-opstelling.

Sherida Spitse speelde daardoor opnieuw in de achterste linie, terwijl de herstelde Esmee Brugts (links) en Victoria Pelova (rechts) als aanvallende vleugelverdedigers fungeerden. Het duo zorgde voortdurend voor problemen bij hun tegenstanders.

Net als tegen Duitsland begon Oranje sterk aan de wedstrijd, met verzorgd spel en enkele mooie kansen.

De ongelukkige speelster van de eerste helft was Damaris Egurrola, die tot drie keer toe een harde klap op haar hoofd kreeg en uiteindelijk duizelig naar de zijlijn moest. Ze werd vervangen door Aniek Nouwen, waardoor Sherida Spitse terugkeerde naar haar vertrouwde controlerende rol op het middenveld.

Kort na die wissel kreeg Oranje een tegenslag te verwerken. Bij de eerste hoekschop van de Poolse vrouwen werd middenveldster Weronika Zawistowska over het hoofd gezien en haar schot vloog met enig geluk over doelvrouw Daphne van Domselaar in de verre hoek. De bal leek al in het net te verdwijnen, maar sterspeelster Ewa Pajor – gretig, zoals een topscorer van de Champions League betaamt – gaf nog even het laatste tikje.

Kort na de 1-0 kreeg Polen nog een kans. Van Domselaar hield de doorgebroken Sylwia Matysik van scoren en zag tot haar opluchting hoe de rebound door Natalia Wróbel voor het doel langs hobbelde.

Daarna nam Oranje het initiatief weer over en ging vrolijk verder met het creëren van kansen. Na een fraaie actie van Victoria Pelova zag Lineth Beerensteyn haar harde schuiver op de binnenkant van de paal belanden.

Doelvrouw Semich leek dat schot nog net te raken met haar vingertoppen, zoals ze even later handelend moest optreden op een inzet van Brugts. De verdiende gelijkmaker viel kort voor rust: een voorzet van Lieke Martens belandde op de rug van verdedigster Malgorzata Grec, waarna de bal in het doel verdween.

Plaats een reactie