Ajax-fan krijgt drie jaar celstraf voor gooien mortierbom in stadion

Een 24-jarige supporter van Ajax is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar. Sohaib L. was in maart vorig jaar betrokken bij ongeregeldheden voorafgaand aan de wedstrijd Ajax-Benfica in de Johan Cruijff Arena. Hij wierp een mortierbom, zeer zwaar vuurwerk, in een gedeelte van het stadion waar ME’ers, stewards en beveiligers aanwezig waren.

Voor de wedstrijd organiseerden Ajax-fans een zogenoemde ‘sfeeractie’ op het plein voor de Arena. Hierbij bereidden supporters van de Amsterdamse club zich “met gezang, getrommel, zwaar knalvuurwerk en fakkels” voor op de Champions League-wedstrijd, aldus de uitspraak van de rechtbank. De sfeer sloeg om toen een menigte een deur van het stadion probeerde te forceren om zo ook mensen zonder kaartje binnen te laten.

Tinnitus

De rechtbank acht bewezen dat S. deel uitmaakte van deze groep. Nadat de menigte de deur had geforceerd en brandende fakkels naar binnen had gegooid, gooide hij een mortierbom naar binnen. Door de luide explosie hebben enkele ME’ers tinnitus opgelopen, waarbij ze voortdurend een harde piep horen.

Het incident met de mortierbom heeft een grote impact gehad op alle aanwezigen. Sommigen vreesden voor hun leven, zo stelt de rechtbank. Een ME’er verklaarde dat hij nog nooit eerder “een dergelijke angstaanjagende situatie” had meegemaakt en dat hij daarom zijn functie bij de ME neerlegt.

‘Hoge gevangenisstraf’

L. beweerde tijdens de rechtszaak dat hij dacht dat hij een rookbom naar binnen gooide, maar de rechtbank acht dit niet geloofwaardig omdat zijn beschrijving van het voorwerp overeenkwam met een mortierbom. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat de man eerder in illegaal vuurwerk heeft gehandeld.

De rechtbank oordeelt dat de 24-jarige Ajax-supporter ernstig inbreuk heeft gemaakt op de persoonlijke integriteit en de gezondheid van de slachtoffers. “Gezien het aantal slachtoffers en potentiële slachtoffers, de enorme agressie waarmee het feit gepaard is gegaan, de uitzonderlijke situatie die daardoor heeft plaatsgevonden en het beperkte inzicht dat verdachte over zijn handelen heeft gegeven, acht de rechtbank een hoge gevangenisstraf op zijn plaats.”

L. moet daarnaast de ME’ers en de Arena een schadevergoeding van in totaal 40.000 euro betalen. Hij was eerder vrijgelaten uit voorarrest, maar is direct na de uitspraak van de rechtbank weer vastgezet.

Plaats een reactie