Belgische voetballer in de VS voorlopig geschorst na racistische opmerking

Dante Vanzeir, een Belgische voetballer die in de Major League Soccer speelt, moet vrezen voor zijn toekomst in de competitie. Na slechts één wedstrijd in de basisopstelling van New York Red Bulls, is hij voorlopig geschorst door zijn club vanwege het gebruik van racistisch taalgebruik.

Tijdens de wedstrijd tegen San Jose Earthquakes gebruikte Vanzeir het n-woord, vermoedelijk gericht aan Jamiro Monteiro, een in Rotterdam geboren Kaapverdiaanse speler die eerder in de Eredivisie voor Cambuur en Heracles uitkwam.

Jeremy Ebobisse, een andere speler, hoorde wat Vanzeir zei en de wedstrijd werd vervolgens twintig minuten onderbroken.

Veel kritiek op Vanzeir

Ondanks dat Vanzeir na de wedstrijd zijn excuses aanbood, kon hij niet ontkomen aan de golf van kritiek die volgde op zijn gedrag. In afwachting van de straf die hem mogelijk te wachten staat, heeft zijn club besloten om hem voorlopig te schorsen.

Vanzeir is nog maar kort in de Verenigde Staten, nadat hij tijdens de winterse transferperiode voor vijf miljoen euro werd overgenomen door New York Red Bulls. Zijn goede prestaties bij Union leidden zelfs tot een debuut in het nationale team van België.

Echter, de situatie is nu drastisch veranderd voor de 24-jarige Vanzeir. Vanwege het zerotolerancebeleid dat in Amerika wordt gehanteerd met betrekking tot racisme, kan hij een zware sanctie verwachten.

Vergelijking met situatie Ron Jans

Het is niet ondenkbaar dat deze situatie zal leiden tot een vroegtijdige breuk tussen Vanzeir en zijn club. In het voorjaar van 2020 kwam er bijvoorbeeld een abrupt einde aan de trainerscarrière van Ron Jans bij FC Cincinnati.

“Zelfs als ik deze strijd zou winnen en terug zou kunnen keren, zou ik het gevoel hebben dat ik niet kan werken in een veilige omgeving en te maken zou krijgen met een verdeelde kleedkamer”, verklaarde de huidige coach van FC Twente destijds over zijn vertrek.

Plaats een reactie