Van den Brom maakt geschiedenis met Lech Poznan: ‘Treffen AZ in de finale’

Donderdagavond (21.00 uur) staat Lech Poznan in de kwartfinales van de Conference League tegenover het Italiaanse Fiorentina. Dit is een historisch moment voor het Poolse voetbal, aangezien het de eerste keer is sinds Legia Warschau in het seizoen 1995/1996 in de Champions League dat een Pools team de laatste acht van een Europees toernooi bereikt.

De drijvende kracht achter dit succes is de Nederlandse coach John van den Brom. Afgelopen zomer nam de 56-jarige trainer het stokje over van Maciej Skorza bij de Poolse kampioen. Denny Landzaat werd aangesteld als zijn assistent. Hoewel de resultaten in de Poolse Ekstraklasa met een huidige derde plaats wat tegenvallen, heeft Lech Poznan indruk gemaakt op het Europese toneel.

“We begonnen moeizaam, maar daarna ging het steeds beter”, vertelt Van den Brom. “We laten aantrekkelijk voetbal zien en de Europese prestaties maken dit seizoen extra bijzonder. Heel voetbalminnend Polen praat hierover en het is natuurlijk fantastisch om als coach hierin een rol te mogen spelen.”

Na de uitschakeling door FK Qarabag in de eerste voorronde van de Champions League, behaalde Lech Poznan thuisoverwinningen op Austria Wien (4-1) en Villarreal CF (3-1) in de groepsfase van de Conference League. Vervolgens werd het Noorse FK Bodø/Glimt (0-0 uit, 1-0 thuis) verslagen in de play-offs, waarna het Zweedse Djurgårdens IF (2-0 thuis, 3-0 uit) werd uitgeschakeld in de achtste finales.

“Dat voelt natuurlijk geweldig”, aldus Van den Brom. “Voor de club, maar ook heel speciaal voor mij als coach.”

Met Fiorentina treft Lech Poznan nu de nummer negen van de Serie A. Van den Brom: “Een stevige uitdaging. Ik ben benieuwd, maar heb er alle vertrouwen in. Thuis hebben we in Europa nog niet verloren.”

‘Hoopte eigenlijk op Anderlecht of AZ’

Van den Brom volgt met extra interesse een andere kwartfinale in de Conference League, waarin zijn voormalige clubs Anderlecht en AZ elkaar treffen in Brussel. Van 2012 tot 2014 was hij coach van Anderlecht en werd hij in zijn eerste seizoen kampioen van België. Daarna werkte hij vijf jaar bij AZ.

“Ik hoopte eigenlijk op Anderlecht of AZ als tegenstander in de kwartfinales, maar nu vind ik het speciaal dat ze tegen elkaar spelen”, aldus Van den Brom. “AZ is meer een geheel en beschikt over betere individuele spelers. Anderlecht lijkt door de Europese successen wat opgeleefd te zijn.”

“Ik volg alle wedstrijden van AZ”, gaat Van den Brom verder. “Ik vind het knap dat AZ er steeds weer in slaagt om er een mooi geheel van te maken, ondanks de vele transfers die de spelers maken.”

Plaats een reactie