Nederland krijgt twee directe Champions League-tickets

Vanaf het seizoen 2024/2025 zal Nederland twee directe startbewijzen voor de Champions League ontvangen, dankzij de recente prestaties van Nederlandse clubs in Europese competities. Dit betekent dat er in het seizoen 2023/2024 drie Champions League-tickets te verdienen zijn in de eredivisie.

Extra ticket door stijging op UEFA-coëfficiëntenlijst

De zesde plaats op de UEFA-coëfficiëntenlijst is nu definitief overgenomen van Portugal, waardoor Nederland een extra ticket voor de Champions League krijgt. Dit seizoen geven alleen de eerste en tweede plek in de eredivisie recht op deelname aan het prestigieuze toernooi, waarbij de nummer één direct geplaatst is voor de groepsfase en de nummer twee zich via voorrondes moet kwalificeren.

De recente overwinning van Feyenoord op AS Roma en de nederlaag van Sporting CP tegen Juventus zorgden ervoor dat Portugal de achterstand op Nederland niet meer kan inhalen. Ook de nederlaag van Benfica in de Champions League-kwartfinale tegen Internazionale was gunstig voor het Nederlandse voetbal.

Opmerkelijke opmars in coëfficiëntenlijst

De UEFA-coëfficiëntenlijst verdeelt de tickets voor Europees voetbal onder alle landen op basis van de prestaties van de clubs over de afgelopen vijf jaar. In 2018 stond Nederland nog op een teleurstellende veertiende plaats. Echter, dankzij recente successen zoals de sterke Champions League-campagne van Ajax in 2018/2019 en de finaleplaats van Feyenoord in de Conference League in 2022, heeft Nederland een indrukwekkende opmars gemaakt op de lijst.

Deze stijging op de coëfficiëntenlijst is niet alleen goed nieuws voor de Nederlandse clubs, maar ook voor de fans en het Nederlandse voetbal in het algemeen. Met meer directe startbewijzen voor de Champions League zullen Nederlandse clubs vaker de kans krijgen om zich te meten met de Europese top en zo het niveau van het Nederlandse voetbal verder te verhogen.

Plaats een reactie