AZ bereikt historische finale in Youth League

De jeugdspelers van AZ hebben geschiedenis geschreven door de finale van de Youth League te bereiken. Dit is de eerste keer dat een Nederlandse club de eindstrijd van dit prestigieuze jeugdtoernooi, vergelijkbaar met de Champions League voor jeugdteams, heeft gehaald.

Halve finale tegen Sporting Portugal

In Genève werd in een spannende halve finale na een 2-2 gelijkspel en penalty’s (4-3) gewonnen van Sporting Portugal. Dit team had eerder in het toernooi Ajax al verslagen. De overwinning kwam een dag na de indrukwekkende comeback van het eerste elftal van AZ tegen Anderlecht.

Versterking en achterstand

Centrale verdediger Wouter Goes werd ingevlogen om het jeugdteam van AZ te versterken. Echter, met Goes als aanvoerder keek AZ al snel tegen een achterstand aan door een prachtig doelpunt van Diogo Cabral van Sporting Portugal.

De comeback

Maar AZ liet zich niet uit het veld slaan en wist eerder in het toernooi al te winnen van teams als Eintracht Frankfurt, FC Barcelona en Real Madrid. Ernest Poku scoorde de gelijkmaker en Ro-Zangelo Daal zorgde voor de voorsprong met een prachtig doelpunt via de binnenkant van de paal.

Rommelige tweede helft

Na rust werd het spel rommeliger en fysieker. Een discutabele penalty zorgde voor de 2-2 gelijkmaker van Sporting Portugal. In de slotfase waren er nog kansen voor AZ via Lewis Schouten en Fedde de Jong, maar het bleef bij 2-2, waarna penalty’s de beslissing moesten brengen.

Finale tegen Hajduk Split of AC Milan

Spits Mexx Meerdink, die door een blessure van Vangelis Pavlidis bij de eerste selectie blijft voor het eredivisieduel met RKC Waalwijk, is wel beschikbaar voor de finale tegen de winnaar van het duel tussen Hajduk Split en AC Milan. Finn Stam, die vlak voor het einde van de reguliere speeltijd een rode kaart kreeg, zal er maandag niet bij zijn.

Met deze historische prestatie heeft het jeugdteam van AZ laten zien dat zij tot de top van Europa behoren en klaar zijn om te strijden voor de titel in de Youth League.

Plaats een reactie