AZ wint UEFA Youth League als eerste Nederlandse club

AZ heeft als eerste Nederlandse club ooit de UEFA Youth League gewonnen. De talenten van AZ onder 19 jaar versloegen in de finale in Genève Hajduk Split met 5-0.

Jayden Addai, Ernest Poku (twee keer) en Mexx Meerdink (twee keer) scoorden de doelpunten voor AZ, terwijl voetbalprominenten zoals bondscoach Ronald Koeman, Gareth Southgate, Roberto Martínez, Luís Figo, Fabio Capello en Rudi Völler toekeken.

De Youth League kan worden gezien als een soort Champions League voor jeugdteams. AZ versloeg eerder in het toernooi al teams als Eintracht Frankfurt (5-0), FC Barcelona (3-0) en Real Madrid (4-0).

In het finaletoernooi in Zwitserland wonnen de AZ-talenten afgelopen vrijdag in de halve finale na strafschoppen van Sporting Portugal.

AZ domineerde de wedstrijd al voor rust en nam het Kroatische doel veelvuldig onder vuur. Hajduk Split, dat in de halve finale AC Milan versloeg, had weinig in te brengen tegen het sterke AZ.

Kroatische fans

Opvallend waren de duizenden Kroatische fans achter een van de doelen. De Hajduk-supporters waren massaal naar Genève afgereisd en zorgden voor veel sfeer en het nodige vuurwerk in het verder matig bezette stadion.

De verdiende voorsprong voor AZ kwam vlak voor rust. Luka Vuskovic, het 16-jarige supertalent van Hajduk, veroorzaakte een strafschop die door Addai werd benut. In de tweede helft liep AZ verder uit en won uiteindelijk met 5-0.

Deze overwinning in de UEFA Youth League is een historisch moment voor AZ en het Nederlandse jeugdvoetbal, aangezien het de eerste keer is dat een Nederlandse club deze prestigieuze prijs wint.

Plaats een reactie