FC Barcelona-voorzitter verdedigt miljoenenbetalingen

Joan Laporta, voorzitter van FC Barcelona, heeft voor het eerst publiekelijk gereageerd op de miljoenenbetalingen die de club heeft gedaan aan de vicevoorzitter van de scheidsrechterscommissie. Laporta koos voor de aanval en sprak van “een publiekelijke lynch” van FC Barcelona “die is bedoeld om onze reputatie te beschadigen”.

De Spaanse justitie opende in februari een onderzoek naar de betalingen van 7,3 miljoen euro tussen 2001 en 2018 aan een bedrijf van José Maria Negreira, destijds vicevoorzitter van de scheidsrechtersbond. Dit gebeurde onder het bewind van Laporta’s voorganger, Josep Maria Bartomeu.

Na een intern onderzoek ontkent Laporta dat er sprake is van omkoping. Volgens hem heeft het bedrijf van Negreira enkel advies gegeven over “technische arbitragezaken”. Laporta is ervan overtuigd dat Barcelona nooit de intentie heeft gehad om hier enig sportief voordeel uit te halen.

‘Real van oudsher bevoordeeld’

Naast de Spaanse justitie kondigde ook de Europese voetbalbond UEFA aan de zaak te onderzoeken. Eerder hadden de Spaanse bond en Barça’s aartsrivaal Real Madrid aangedrongen tot een diepgaand onderzoek. Laporta reageerde woedend op de betrokkenheid van Real Madrid en beschuldigde hen van oudsher bevoordeeld te worden door de arbitrage.

“Laten we niet vergeten dat zeven decennia lang leden van de scheidsrechtersbond ofwel oud-leden ofwel oud-spelers ofwel oud-directeuren van Real Madrid waren. Zeventig jaar lang waren zij degenen die beslisten welke scheidsrechters aangesteld werden”, aldus Laporta.

De voorzitter van Barcelona beschuldigt Real Madrid van cynisme en vertrouwt erop dat ze in dit proces alsnog worden ontmaskerd. Laporta gelooft dat er doelbewust geprobeerd wordt om zijn club te beschadigen, juist op het moment dat Barcelona afkoerst op de eerste landstitel sinds 2019.

“Barcelona is altijd het toonbeeld van fair play, zowel op als naast het veld. Alle prijzen die we de afgelopen decennia hebben gewonnen, zijn te danken aan het talent en de inzet van onze spelers, trainers en medewerkers”, besluit Laporta.

Plaats een reactie