Heitinga: “Gifbeker moet leeg” na verloren seizoen Ajax

Na de uitschakeling in Europa, de derde plaats in de eredivisie en het verlies in de finale van de KNVB-beker, spreekt Ajax-coach John Heitinga van een verloren seizoen. “Deze komt aan. We moeten dit verwerken,” aldus Heitinga. “De gifbeker moet leeg.”

“We zijn de afgelopen jaren verwend”, vervolgde de coach. “Er zijn veel spelers vertrokken. Dat is een feit. Nu moeten we de juiste keuzes maken voor de toekomst, een nieuw elftal bouwen en realistisch zijn. De positie waar we nu staan is niet zonder reden.”

Onzekerheid over toekomst

Naast de teleurstelling over het verlies, is er ook onzekerheid over Heitinga’s toekomst bij Ajax. “Ik ben wel klaar met die vragen”, reageerde de coach geïrriteerd. “Als er meer info is, zal ik die delen.”

Heitinga sprak al snel na de nederlaag over de volgende wedstrijd, zaterdag tegen AZ in Amsterdam. “We moeten heel snel door”, zei Heitinga. “We moeten strijden. Ik heb ook tegen de jongens gezegd dat we weliswaar een finale hebben verloren, maar dat je er uiteindelijk van leert.”

Davy Klaassen viel tegen het einde van de verlenging met kramp uit. Een fysieke wedstrijd, met veel irritaties en liefst elf gele kaarten, had duidelijk zijn tol geëist. Klaassen verdedigde de instelling van de spelers: “Ajax moet altijd een vechtmachine zijn. In de jaren waarin we goed hebben gespeeld, was dat altijd een van onze sterktes.”

Op de vraag of Ajax op strafschoppen had moeten trainen, antwoordde Heitinga: “Dat blijft een loterij.” De trainer had achteraf geen spijt dat hij daar geen extra aandacht aan had besteed. “We hadden een lijstje, maar een aantal daarvan hadden we al gewisseld.”

Plaats een reactie