Koeman onder de indruk van Xavi Simons in PSV-Ajax

Bondscoach Ronald Koeman was zondagmiddag getuige van de topper tussen PSV en Ajax (3-0) in het Philips Stadion. De jonge Xavi Simons, die onlangs 20 jaar werd, maakte indruk aan de kant van PSV.

“Hij is een geweldig talent. Wat Simons vandaag laat zien in zo’n wedstrijd met zulke grote belangen…”, zegt Koeman. “Het is een speler die onbevangen voetbalt, en dat zie je bij Ajax juist helemaal niet.”

De bondscoach ziet in Simons voorlopig een linksbuiten voor Oranje. “Simons kan zeker toegroeien naar een nummer 10. Maar eerst moet hij zich in Oranje aan de linkerkant laten zien.”

“Hij is nu al heel belangrijk voor PSV”, zegt Koeman, die het talent adviseert om komende zomer niet terug te keren naar het buitenland. “Ik denk dat het goed is als hij nog een jaartje in Nederland blijft.”

Koeman verwacht niet dat de voormalig (jeugd-)speler van Barcelona en PSG in de zomer alweer vertrekt uit de eredivisie. “Ik schat Xavi in als een jongen die zijn keuzes heel goed afweegt. Het belangrijkste is gewoon dat hij gaat spelen, daar ontwikkel je je het beste van.”

Cruciale momenten

Wat de jonge Simons goed deed, dat liet Ajax-aanvaller Steven Bergwijn na, zag Koeman. De bondscoach haalt twee momenten uit de topper aan. Bergwijn verzuimt eerst om ploeggenoot Steven Berghuis in stelling te brengen. Later behield Simons wel het overzicht en bood hij Johan Bakayoko een grote kans.

“Dat zijn cruciale momenten. Bergwijn móét die bal geven”, oordeelt Koeman. De 25-jarige Bergwijn staat symbool voor het mislukte seizoen bij Ajax.

De titelverdediger speelde in Eindhoven een zeer zwakke wedstrijd en moet zelfs oppassen dat het de derde plaats niet kwijtraakt aan AZ. “Het was zeker in de eerste helft erbarmelijk”, oordeelde analist Pierre van Hooijdonk,

Commentator Arno Vermeulen verwacht niet dat Ajax het niveau onder Erik ten Hag snel weer haalt. “Een aantal spelers mist kwaliteit. En sommigen zoals Bergwijn spelen echt al maanden ver onder hun niveau. Daar is echt wat aan de hand, dat krijg je niet zomaar weer op de rails.”

Of John Heitinga de juiste trainer is voor Ajax, wordt ernstig betwijfeld aan tafel. “Heitinga heeft geen grote wedstrijden gewonnen, op de bekerwedstrijd tegen Feyenoord na”, zegt Vermeulen. “Door die zeven zeges op rij leek dat even zo, maar dat waren allemaal ploegen uit het rechterrijtje.

Van Hooijdonk: “Ajax stond vijf punten achter op Feyenoord toen Heitinga het overnam, hè.

Plaats een reactie