Lockbit dreigt gevoelige KNVB-informatie te openbaren

Criminele groep eist losgeld voor gestolen gegevens

De criminele groep Lockbit heeft gevoelige informatie van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) in handen, waaronder contracten van voetballers en trainers, documenten over tuchtzaken en bedrijfsinformatie. Dit nieuws is naar buiten gebracht door Het Parool en RTL Nieuws.

Eerder deze maand maakte Lockbit al bekend dat ze 300 gigabyte aan gegevens van de KNVB hadden gestolen, maar het was nog onduidelijk wat er precies buitgemaakt was. Volgens de berichtgeving gaat het om 230.000 bestanden, waarvan Lockbit screenshots op het darkweb heeft gedeeld. De criminele groep dreigt alle informatie openbaar te maken als er niet voor 26 april betaald wordt. Het is onbekend hoeveel losgeld er wordt geëist.

De KNVB meldde eerder deze maand al dat cybercriminelen hadden ingebroken op het ICT-netwerk van de voetbalbond. Toen werd bekendgemaakt dat persoonlijke gegevens van medewerkers waren gestolen. De bond heeft aangifte gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Lockbit: beruchte gijzelsoftwaregroep

Lockbit is een beruchte groep die zich bezighoudt met gijzelsoftware, waarbij de naam verwijst naar de gelijknamige software. Volgens opsporingsdiensten heeft de groep nauwe banden met Rusland. In november vorig jaar werd een man met zowel de Russische als Canadese nationaliteit, Michail Vasiliejev, door de Amerikaanse justitie aangeklaagd wegens deelname aan de ransomware-campagne van Lockbit.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie meldt dat Lockbit inmiddels 100 miljoen dollar aan losgeld heeft geëist in de Verenigde Staten en daarbuiten. De groep zou “tientallen miljoenen dollars aan daadwerkelijke losgeldbetalingen” hebben ontvangen.

De KNVB wil uit “strategische overwegingen” niets zeggen over de aanval. “Het forensisch onderzoek loopt nog”, aldus een woordvoerder van de voetbalbond.

Plaats een reactie