Moet een voetbalwedstrijd stilgelegd worden bij het gooien van een bal?

Na recente incidenten met het gooien van voorwerpen op het veld tijdens voetbalwedstrijden, zijn de regels van de KNVB aangescherpt. Dit roept de vraag op of een wedstrijd ook stilgelegd moet worden wanneer er een bal vanaf de tribune op het veld wordt gegooid, zoals gebeurde tijdens het duel tussen FC Twente en FC Utrecht.

Eerder werd de wedstrijd tussen NAC en Willem II gestaakt nadat NAC-supporters vuurwerk en bier op het veld hadden gegooid. Bij het duel tussen FC Twente en FC Utrecht werd er echter gewoon doorgespeeld nadat er een bal op het veld werd gegooid vanaf de tribune waar de supporters van FC Utrecht zaten.

Volgens KNVB-woordvoerder Daan Schippers zit er een duidelijk verschil tussen een voetbal en een aansteker of een beker bier. “Het gaat om voorwerpen waarmee spelers verwond kunnen worden”, legt hij uit. “Dingen waar niet mee wordt gevoetbald.”

Schippers erkent dat het gedrag van de supporters van FC Utrecht vervelend is, maar stelt dat het niet te voorkomen valt. “Het zal ook nog wel vaker gebeuren, maar een voetbal is duidelijk niet het voorwerp waar we op doelen bij de maatregelen die we afgekondigd hebben. Anders wordt het als bijvoorbeeld volle bierbekers, aanstekers of munten richting het veld worden gegooid.”

Niet te voorkomen

Hoewel het gooien van een bal op het veld wellicht niet te voorkomen is, blijft het belangrijk dat supporters zich bewust zijn van de mogelijke gevolgen van hun gedrag. Het gooien van gevaarlijke voorwerpen kan leiden tot verwondingen bij spelers en het stilleggen van de wedstrijd, wat uiteindelijk het plezier van het voetbal voor iedereen kan bederven.

Plaats een reactie