‘Pele’ toegevoegd aan Portugees woordenboek als eerbetoon

Naam van legendarische voetballer wordt synoniem voor buitengewoon persoon

De naam ‘Pele’ is onlangs toegevoegd aan het Portugese woordenboek van uitgever Michaelis, met de betekenis ‘een buitengewoon persoon’. Dit is een eerbetoon aan de wereldberoemde voetballer die afgelopen december overleed.

Na het overlijden van Pele werd er een petitie gestart om zijn naam in het woordenboek opgenomen te krijgen. Dankzij meer dan 100.000 verzamelde handtekeningen is dit nu gelukt. De initiatiefnemers van de petitie beschouwen Pele als de grootste voetballer aller tijden en willen zijn naam gebruiken om andere grootheden in verschillende vakgebieden aan te duiden.

Enkele voorbeelden van het gebruik van ‘Pele’ in deze context zijn ‘De Pele van het tennis’, ‘De Pele onder de chirurgen’ of ‘de Pele onder de filmmakers’. Op deze manier wordt de naam van de legendarische voetballer geassocieerd met buitengewone prestaties en talenten in diverse domeinen.

De familie van Pele ontving een plaquette met de inzending van het woord in het woordenboek. Uitgever Michaelis heeft ‘Pele’ reeds opgenomen in de digitale editie en zal de definitie ook opnemen in de volgende gedrukte versie van het woordenboek. Zo blijft de naam van de voetballegende voortleven als symbool van buitengewone prestaties en talent.

Plaats een reactie