PSV verslaat Ajax in KNVB-bekerfinale na strafschoppen

PSV heeft na een intense en bij vlagen frustrerende strijd met Ajax in De Kuip voor de 11de keer de KNVB-beker gewonnen. De Eindhovenaren waren de sterkste in de strafschoppenserie. Na de reguliere speeltijd en de verlenging was de stand 1-1.

De afgelopen weken lag de focus op het wangedrag van voetbalsupporters. Gezien de recente gebeurtenissen was de angst voor een verstorende bekerworp op het veld gegrond. Dit keer was het publiek echter niet de boosdoener, maar lieten vooral de spelers zich van hun slechte kant zien.

Onsportiviteit overheerst

In de eerste helft waren er meer opstootjes dan mooie acties. Het was frustrerend om te zien hoe er voortdurend werd geklaagd, geduwd, getrokken en gescholden. De mate van onsportiviteit was hoog.

Trainers John Heitinga en Ruud van Nistelrooij gaven met hun geklaag op de arbitrage niet het goede voorbeeld, en dat gold zeker voor aanvoerders Dusan Tadic en Luuk de Jong, die vaak betrokken waren bij incidenten. Scheidsrechter Dennis Higler deelde in totaal elf kaarten uit.

Tussen alle opstootjes en overtredingen door was het niveau van het spel teleurstellend. Een scherpe pass van Joey Veerman leidde via Jordan Teze tot een bijna-kans voor Luuk de Jong, en na een fout van Davy Klaassen redde Ajax-keeper Gerónimo Rulli op een inzet van Guus Til.

Meer voetbal en doelpunten

Kort voor rust kopte Jarrad Branthwaite naast uit een vrije trap van Veerman. In de daaropvolgende tegenaanval bracht André Ramalho Brian Brobbey ten val, maar kon Steven Bergwijn doorgaan en via het been van Branthwaite verdween de inzet van de ex-PSV’er in het doel, waardoor Ajax op voorsprong kwam.

De sfeer werd er in de tweede helft niet beter op, maar er werd wel meer gevoetbald. Een doelpunt van Ramalho werd vanwege buitenspel afgekeurd en een vloeiende Ajax-counter eindigde met een bal op de paal van Brobbey (waarbij Bergwijn al juichte en vergat de rebound te benutten). Meer kansen volgden voor Ajax, met schoten van Tadic en Bergwijn over het doel.

Met invallers Thorgan Hazard en Anwar El Ghazi kreeg PSV na een uur spelen nieuwe vleugels en nieuwe impulsen. Xavi Simons verhuisde naar het middenveld en stond met een actie aan de basis van de gelijkmaker. Op aangeven van de gedeelde topscorer van de eredivisie schoot Hazard de 1-1 binnen.

Beide teams kregen daarna kansen om op voorsprong te komen. De onvermoeibaar sleurende Brobbey schoot een metertje naast en een schot van El Ghazi werd door Rulli gekeerd. In de verlenging waren er nog kansen voor beide ploegen, maar gescoord werd er niet meer.

PSV wint na strafschoppen

Uiteindelijk moesten strafschoppen de beslissing brengen. PSV bleek koelbloediger vanaf de stip en won zo de KNVB-beker. Ondanks de vele opstootjes en onsportiviteit tijdens de wedstrijd, kunnen de Eindhovenaren nu toch feestvieren met hun 11de bekerwinst.

Plaats een reactie