Dubbel gevoel voor bondscoach Jonker na loting Nations League

Bondscoach Andries Jonker van het Nederlandse vrouwenvoetbalteam heeft gemengde gevoelens na de loting voor de eerste Nations League. Hoewel hij uitkijkt naar de extra topwedstrijden, maakt hij zich zorgen over het drukke speelschema en de gevolgen voor de speelsters.

Na het WK in Australië en Nieuw-Zeeland begint Oranje aan de eerste editie van de Nations League, met Engeland, België en Schotland als tegenstanders. Jonker ziet de sportieve voordelen van de introductie van de Nations League in het vrouwenvoetbal, maar is bezorgd over de volle speelkalender. “Elk weldenkend mens kan zien dat die speelkalender te vol is”, aldus Jonker.

De bondscoach vreest dat de speelsters overbelast raken en wijst op de recente golf van zware knieblessures in het vrouwenvoetbal. Zo mist Vivianne Miedema het WK door een kruisbandblessure.

Discussie over Olympische Spelen

De discussie over het drukke speelschema in de top van het vrouwenvoetbal is niet nieuw. Jonker opperde eerder dat topspeelsters wellicht niet zouden moeten deelnemen aan de Olympische Spelen om rust te nemen. Zijn spelersgroep dacht daar echter anders over en benadrukte het belang van de Spelen.

Jonker benadrukt dat het belangrijk is om het gesprek over het speelschema gaande te houden, waarbij speelsters en trainers het voortouw moeten nemen. “Wij zien en voelen hoe groot de belasting is. Er zijn nu ook initiatieven aan het ontstaan, waarin coaches zeggen dat dit anders moet en niet kan. Het kan niet altijd ‘én, én’ zijn.”

Plaats een reactie